17 Decembrie 1989, primii morţi ai Timişoarei

17 Decembrie 1989, primii morţi ai Timişoarei

17 decembrie 1989. Cea mai sângeroasă zi a Revoluţiei de la Timişoara. În urmă cu 31 de ani armata a tras în propriul popor. 62 de persoane au fost ucise în acea zi de duminică şi peste 180 au fost rănite de forţele de represiune, doar pentru că oamenii au dorit să trăiască liberi. Ordinele criminale, venite de la Bucureşti, au fost puse în aplicare de ofiţerii zeloşi ai armatei române, care au trimis în stradă soldaţi înarmaţi, transportoare şi tancuri. 17 decembrie 1989 avea să devină cea mai neagră zi din ultimii 50 de ani, din Timişoara.

17 decembrie, primele ore ale dimineţii. Zona centrală a oraşului, dar şi Piaţa Maria, acolo unde cu o zi înainte se adunaseră sute de oameni pentru a împiedica evacuarea pastorului reformat Lazlo Tokes, arată dezolant. Magazinele au geamurile sparte, iar cărţile cu biografia lui Nicolae Ceauşescu zac arse în mijlocul străzii. Către orele prânzului, armata încearcă o demonstraţie de forţă şi scoate, pentru defilare, fanfara militară. Soldaţii sunt, însă, huiduiţi. În tot oraşul oamenii încep să se strângă în grupuri din ce în ce
mai mari şi mărşăluiesc spre Judeţeana de Partid. Acolo, sute de militari, dar şi pompieri şi ofiţeri de miliţie îi aşteaptă pe manifestanţi. Urmează o adevarată luptă cot la cot, iar manifestanţii incendiază mai multe maşini de pompieri. Între timp, pe străzile oraşului încep să apară tancurile. Şefii armatei, dar şi cei ai miliţiei şi securităţii ajung la Timişoara şi preiau conducerea. După-amiază, Nicolae Ceauşescu a
convocat o teleconferinţă cu autorităţile locale şi a dat ordinul care avea să declanşeze infernul.

Oraşul se transformă într-un câmp de război. Primii martiri ai revoluţiei cădeau sub gloanţele militarilor, în zona centrală a Timişoarei.

Se trăgea în tot oraşul: în Piaţa Libertăţii, la Catedrală, la Podul Decebal, în Calea Girocului şi în Calea Aradului. Spre seară, focul se înteţeşte, iar numărul morţilor şi a răniţilor creşte.

Trupurile victimelor, atât ale revoluţionarilor răniţi, cât şi ale celor ucişi, sunt transportate la spitalul judeţean.

Împuşcăturile au continuat întreaga noapte. La fel şi arestările. 351 de persoane au fost reţinute de forţele de represiune.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt