2020 va fi al treilea cel mai încins an înregistrat vreodată, în ciuda efectului de răcire produs de La Niña

2020 va fi al treilea cel mai încins an înregistrat vreodată, în ciuda efectului de răcire produs de La Niña

Anul 2020 este pe cale de a deveni al treilea cel mai călduros an înregistrat vreodată, după 2016 şi 2019. Raportual anual al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), publicat miercuri, înşiră incendii record, un sezon al uraganelor ucigaşe, cel mai mic nivel al calotei glaciare, secetă, inundaţii, valuri de caniculă, transmite CNN.

Raportul OMM ia în calcul date din ianuarie până în octombrie şi se bazează pe zeci de experţi şi organizaţii internaţionale. Temperatura medie globală din acest an este de aşteptat să ajungă la aproximativ 1,2 grade Celsius deasupra nivelurilor preindustriale.

Îngrijorător însă este faptul că 2020 a fost neobişnuit de cald în ciuda efectului de răcire al fenomenului La Niña. Acest fenomen climatic recurent, care a apărut în august şi s-a intensificat în octombrie, este în mod normal asociat cu temperaturi ale suprafeţei apei sub nivelul normal în Oceanul Pacific, provocate de schimbări ale vânturilor, presiunea aerului şi precipitaţii. În vreme ce La Niña este limitată la Pacific, efectele sale acţionează spre răcirea temperaturilor ale întregii planete, precum un aer condiţionat pentru Pământ. Însă impactul a fost limitat de căldura prinsă în atmosferă de către gazele cu efect de seră, potrivit OMM.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt