2020 va fi al treilea cel mai încins an înregistrat vreodată, în ciuda efectului de răcire produs de La Niña – Focus Prima TV

2020 va fi al treilea cel mai încins an înregistrat vreodată, în ciuda efectului de răcire produs de La Niña

Anul 2020 este pe cale de a deveni al treilea cel mai călduros an înregistrat vreodată, după 2016 și 2019. Raportual anual al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), publicat miercuri, înșiră incendii record, un sezon al uraganelor ucigașe, cel mai mic nivel al calotei glaciare, secetă, inundații, valuri de caniculă, transmite CNN.

Raportul OMM ia în calcul date din ianuarie până în octombrie și se bazează pe zeci de experți și organizații internaționale. Temperatura medie globală din acest an este de așteptat să ajungă la aproximativ 1,2 grade Celsius deasupra nivelurilor preindustriale.

Îngrijorător însă este faptul că 2020 a fost neobișnuit de cald în ciuda efectului de răcire al fenomenului La Niña. Acest fenomen climatic recurent, care a apărut în august și s-a intensificat în octombrie, este în mod normal asociat cu temperaturi ale suprafeței apei sub nivelul normal în Oceanul Pacific, provocate de schimbări ale vânturilor, presiunea aerului și precipitații. În vreme ce La Niña este limitată la Pacific, efectele sale acționează spre răcirea temperaturilor ale întregii planete, precum un aer condiționat pentru Pământ. Însă impactul a fost limitat de căldura prinsă în atmosferă de către gazele cu efect de seră, potrivit OMM.

Total
0
Shares
Total
0
Share