2021 aduce înghețarea pensiilor și salariilor – Focus Prima TV

2021 aduce înghețarea pensiilor și salariilor

Bugetul anului 2021 este unul bazat pe investitii. Cel puțin asta susține premierul Florin Cîțu. Este unul de austeritate, afirmă analiștii econimici. Cert este că că documentul adoptat astăzi în ședința de guvern și care va ajunge pe masa parlamentarilor prevede numeroase tăieri de bugete. Nici vorbă de tăieri de salarii și pensii. Și la ministere există contreverse. Sănătatea primește mai puțin bani anul acesta.

Bugetul propus de guvernul Cîțu pentru 2021 stipulează cât se poate de clar. Pensiile nu vor crește și anul acesta. Analiștii spun că măsurile de austeritate promovate de Executiv vor avea un impact major în viața de zi cu zi a celei mai numeroase categorii sociale din România.

Majorarea punctului de pensie a fost amânată pentru luna ianuarie a anului viitor, când ar urma să crească cu un procent egal cu rata inflației la care se va adauga maximum 50% din creșterea salariului mediu brut de la aceea dată. Salariile bugetarilor îngheață la nivelul lunii decembrie a anului trecut, iar anul acesta nu vor mai primi nici vouchere de vacanță.

În plus, studenții nu vor mai circula gratuit cu trenul. Iar personalul feroviar va primi salarii mai mari abia la anul. Este austeritate pe pâine, spun specialiști care avertizează că simpla tăiere a cheltuileilor nu garantează revitalizarea economiei.

Premierul descrie bugetul drept unul bazat pe investiții, pentru care a alocat 61,4 mld de lei, adică
cu 8,4 mld mai mult față de anul trecut. Deficitul estimat este de 7,16%, iar Guvernul mizează pe o creștere economică de 4,3%.

Cel mai mare buget îl are ministerul Muncii, de 53 de miliarde de lei, adică cu 10% în plus față de
anul trecut. Și bugetul ministerului Agriculturii crește cu 10%, cel al ministerului Fondurilor Europene cu 11 procente, iar cel al ministerului Energiei cu 15%. La Educație se duc cu 2% mai mulți bani decât în 2020. O sumă foarte mare se duce către nou înființatul minister al Economiei, unde merg 6,6 miliarde de lei.

Bani mai puțin vor fi la Sănătate, unde fondurile alocate scad cu 11% față de anul trecut. Diminuarea ar fi o majorare, exlică premierul Cîțu.

Și ministerul Finanțelor va primi mai puțini bani. De asemenea, și ministerul Dezvoltării pierde
19% din alocarea de anul trecut.

Total
0
Shares
Total
0
Share