2021 aduce îngheţarea pensiilor şi salariilor

2021 aduce îngheţarea pensiilor şi salariilor

Bugetul anului 2021 este unul bazat pe investitii. Cel puţin asta susţine premierul Florin Cîţu. Este unul de austeritate, afirmă analiştii econimici. Cert este că că documentul adoptat astăzi în şedinţa de guvern şi care va ajunge pe masa parlamentarilor prevede numeroase tăieri de bugete. Nici vorbă de tăieri de salarii şi pensii. Şi la ministere există contreverse. Sănătatea primeşte mai puţin bani anul acesta.

Bugetul propus de guvernul Cîţu pentru 2021 stipulează cât se poate de clar. Pensiile nu vor creşte şi anul acesta. Analiştii spun că măsurile de austeritate promovate de Executiv vor avea un impact major în viaţa de zi cu zi a celei mai numeroase categorii sociale din România.

Majorarea punctului de pensie a fost amânată pentru luna ianuarie a anului viitor, când ar urma să crească cu un procent egal cu rata inflaţiei la care se va adauga maximum 50% din creşterea salariului mediu brut de la aceea dată. Salariile bugetarilor îngheaţă la nivelul lunii decembrie a anului trecut, iar anul acesta nu vor mai primi nici vouchere de vacanţă.

În plus, studenţii nu vor mai circula gratuit cu trenul. Iar personalul feroviar va primi salarii mai mari abia la anul. Este austeritate pe pâine, spun specialişti care avertizează că simpla tăiere a cheltuileilor nu garantează revitalizarea economiei.

Premierul descrie bugetul drept unul bazat pe investiţii, pentru care a alocat 61,4 mld de lei, adică
cu 8,4 mld mai mult faţă de anul trecut. Deficitul estimat este de 7,16%, iar Guvernul mizează pe o creştere economică de 4,3%.

Cel mai mare buget îl are ministerul Muncii, de 53 de miliarde de lei, adică cu 10% în plus faţă de
anul trecut. Şi bugetul ministerului Agriculturii creşte cu 10%, cel al ministerului Fondurilor Europene cu 11 procente, iar cel al ministerului Energiei cu 15%. La Educaţie se duc cu 2% mai mulţi bani decât în 2020. O sumă foarte mare se duce către nou înfiinţatul minister al Economiei, unde merg 6,6 miliarde de lei.

Bani mai puţin vor fi la Sănătate, unde fondurile alocate scad cu 11% faţă de anul trecut. Diminuarea ar fi o majorare, exlică premierul Cîţu.

Şi ministerul Finanţelor va primi mai puţini bani. De asemenea, şi ministerul Dezvoltării pierde
19% din alocarea de anul trecut.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt