35 de ani de la accidentul de la Cernobîl. Ce scria presa internaţională în primele zile, după anunţul URSS despre producerea unui „dezastru”

35 de ani de la accidentul de la Cernobîl. Ce scria presa internaţională în primele zile, după anunţul URSS despre producerea unui „dezastru”

La 35 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie, pe 26 aprilie 1986, după un experiment eşuat la centrala nucleară de la Cernobîl, în nordul Ucrainei de azi, oamenii de ştiinţă estimează că zona nu va fi putea fi locuită pentru următorii circa 20.000 de ani.

Potrivit expertizelor, imediat după producerea exploziei au fost împrăştiate peste 8 tone de material radioactiv în atmosferă peste Ucraina, Belarus, părţi ale Rusiei şi anumite zone din Scandinavia şi Europa.  

Când s-au trezit în dimineaţa zilei de 26 aprilie, locuitorii din oraşul Prîpeat din apropierea centralei de la Cernobîl (la circa un kilometru distanţă de centrală) nu aflaseră de accidentul petrecut în jurul orei 1 noaptea, dar oamenii deja cădeau la pat cu dureri de cap, tuse şi vomă. Evacuările au început la ora 11 dimineaţa pe 27 aprilie, la circa 36 de ore de la accident. Autorităţile au îndemnat rezidenţii să ia doar strictul necesar pentru că se vor putea întoarce în câteva zile. În acea zi ,aproape 50.000 de oameni au fost evacuaţi, iar în zilele următoare alţi peste 40.000, din aşezările situate în apropiere. URSS a stabilit o „zonă de excludere” pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei. Aceasta are o suprafaţă de 2.600 kilometri pătraţi. Numărul total al celor dislocaţi de URSS în urma accidentului a fost estimat la 335.000.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt