4,801 milioane de euro, tratamentele marilor arși - Focus Prima TV

4,801 milioane de euro, tratamentele marilor arși

Aproape 5 milioane de euro plăteste statul român pentru pacienții cu arsuri, care au fost trimiși pentru tratament și recuperare în străinătate, în ultimii 5 ani. Vorbim despre 76 de oameni. Cei mai mulți, 36 la număr, sunt tinerii răniți în incendiul devastator din Clubul COLECTIV. Sunt informații obținute în exclusivitate de jurnaliștii Focus. În tot acest timp autoritățile nu au reușit să construiască nici măcar
un centru pentru marii arși. Acolo unde există totuși secții făcute special pentru acest lucru… lipsesc avize. Oficiali din Ministerul Sănătății spun că centrele de mari arși sunt o prioritate, și că au identificat chiar spațiile în care vor fi construite. Din păcate însă, ridicarea acestor clădiri durează.

Sunt imaginile care nu se vor șterge din mintea românilor niciodată. La momentul Colectiv, pe 30 octombrie 2015, în România nu exista un centru de mari arși unde tinerii răniți în urma incendiului devastator să poată fi tratați la cele mai înalte standarde. 36 de tineri au fost transferați spre spitalele
din străinătate, pentru a primi șanse reale la viață. În anii următori România a continuat să trimită pacienți arși în străinătate. În total, cu tot cu tinerii de la Colectiv au fost 76 de oameni în 5 ani.

Conform datelor obținute de jurnaliștii FOCUS de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în perioada
7.11.2015 – 31.10.2020, suma facturată pentru tratamentul planificat acordat pacienților arși pentru tratamentele primite în spitale din străinătate este de 4,801 milioane de euro. Banii sunt cheltuiți din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale. Din această sumă au fost achitate deja 3, 560 milione de euro,
restul sumelor reprezentând fie sume aflate în curs de plată, fie sume contestate în curs de soluționare.

În timp ce plătim aceste sume, sperăm încă în România la un centru de mari arși sau chiar mai multe, astfel încât cei cu arsuri grave să poată fi tratați de medicii noștrii.

Un centru de mari arși nu avem în momentul de față, ci doar paturi destinate lor la diferite spitale din țară. 11 la București, câte 5 la Timișoara și Iași și alte două la Brașov. Apare însă altă problemă gravă din sistem: lipsa personalului medical.

Managerul Spitalului Bagdasar Arseni spune că, pentru secția destinată pacienților cu arsuri inaugurată în vara anului trecut în cadrul unității sanitare și care este cea mai modernă din țară, are nevoie de aviz de la Ministerul Sănătății pentru a angaja oameni în plus. Mai precis, 16: medici și asistenți.

Perspective ca lucrurile să arate mult mai bine în România există însă. Monica Althamer, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că s-au făcut pași importanți pentru cele trei centre de mari arși care vor fi construite în țară cu bani de la Banca Mondială.

Până la construirea acestor centre însă, România a reușit să pună la punct legislația care prevede transferul rapid al pacienților cu arsuri severe în străinătate. În țara noastră se înregistrează anual între 600 și 800 de cazuri de mari arși, cei mai mulți din Europa.

Total
20
Shares
Total
20
Share