65% dintre cancerele pulmonare, diagnosticate târziu - Focus Prima TV

65% dintre cancerele pulmonare, diagnosticate târziu

În România, peste 65% dintre cancerele pulmonare sunt diagnosticate în stadii avansate, cu metastaze. Din momentul în care apare suspiciunea de boală și până la diagnosticare, pacienții au de parcurs un traseu dificil, presărat cu multe piedici. Practic, sistemul cere timp unor oameni care nu-l mai au. Totodată, în România nu există un program național de prevenție.

Doamna Dorina a aflat că suferă de cancer pulmonar la începutul lui 2020, după o tuse care nu mai trecea. A fost diagnosticată în stadiul patru. În România i s-a spus că tumora este inoperabilă, dar cu ajutorul navigatorului oncologic a obținut o a doua opinie de la un spital din Viena.

Plămânul stâng i-a fost extirpat și odată cu el și tumora. Doi ani mai târziu, își poate strânge în continuare în brațe nepoțelul.

România are acces la tratamente moderne cu rată mare de succes, însă numai în cazul cancerelor pulmonare depistate la timp. Vorbim doar despre aproximativ 6 procente descoperite în stadiul 1 și 2. Cei mai mulți dintre pacienți sunt diagnosticați când deja s-a ajuns la metastaze.

Probleme sunt și în privința accesului la computer tomograf. Navigatorii oncologici pot fi ca un far călăuzitor. În cancerul de plămâni simptomele apar târziu. Tusea persistentă și oboseala sunt două dintre ele. Canapeaua Albă, un proiect transmis live pe Facebook, își propune să ofere mai multă informare medicală celor care au nevoie.

Total
1
Shares
Total
1
Share