A câștigat aurul mondial cu barca spartă - Focus Prima TV

A câștigat aurul mondial cu barca spartă

Ivan Patzaichin a devenit campion așa cum și-a dorit. A cucerit șapte medalii olimipice, patru de aur și trei de argint și are 22 de medalii la 11 ediții ale Campionatelor Mondiale, dintre care opt sunt de aur. Știa exact ce își dorește și lupta pentru visul său în orice condiții. A vâslit cu pagaia ruptă la Munchen, iar la Belgrad a câștigat aurul mondial cu barca spartă. Adversarii tremurau când Patzaichin se așeza lângă ei la linia de start, spre amuzamentul său. Era sigur în orice moment că poate și că va câștiga. Uimea pe toată lumea cu strategia lui și spunea că dacă s-ar întoarce în timp ar face același lucru.

A fost un erou al României și un erou al canotajului la nivel mondial. Ivan Patzaichin a știut că în momentul în care va părăsi micuțul său sătuc din Delta Dunării, Mila 23, va deveni o legendă. Și a devenit. La 18 ani era deja campion olimpic. Lua aurul la Jocurile Olimpice de la Mexico. Și nu s-a oprit. A cucerit alte trei medalii de aur olimpice în 1972, 1980 și 1984 și alte trei de argint.

Pe lângă strategie, avea voință. O voință de fier. Își dorea să câștige, știa că va câștiga, iar medalia de bronz era o rușine pentru el. Și cel mai important, vâslea în orice condiții. În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, la puțin timp după start, lui Ivan Patzaichin i s-a rupt pagaia. Regulamentul spunea că dacă în primii 25 de metri se întâmplă acest lucru, cursa era oprită. Arbitri nu au observat, iar Patzaichin a dus cursa la bun sfârșit astfel. A fost descalificat, însă în urma unei contestații, obține calificarea în finală. Câștigă și ia aurul.

Ivan Patzaichin recunoaște că de multe ori a pornit cu stângul, însă a știut tot timpul să întoarcă totul în favoarea sa. În 1981, la Campionatul Mondial de la Belgrad a câștigat o cursă de 10 mii de metri cu barca spartă, după ce, din cauza unei busculade, barca Rusiei a intrat în ei chiar la start.

Ivan Patzaichin stârnea teamă atunci când se așeza la linia de start. Toți știau că poate câștiga cursele în orice condiții. Așa că atunci când îl vedeau, începeau să tremure.

Râdea și se concentra să cucerească aurul. Era atât de sigur pe el încât nimic nu părea imposibil. A cucerit 22 de medalii la 11 Campionate Mondiale dintre care 8 de aur. Are chiar și un titlu de Campion European. A iubit canotajul enorm și spunea că dacă ar fi să se întoarcă în timp, ar face fix același lucru.

Recunoaște că a muncit enorm pentru fiecare cursă, pentru fiecare medalie. Norocul nu este suficient, dacă nu există muncă, spunea Ivan Patzaichin.

În 1984 renunță la cariera de sportiv și o îmbrățișează pe cea de antrenor. Elevii săi au cucerit peste 150 de medalii olimpice, mondiale și europene.

Cu modestia lui i-a câștigat pe toți! De la sportivi la oameni simpli.

Forul Internațional de caiac kanoe l-a numit Sportivul Secolului 20. Ivan Patzaichin are însă o mulțime de distincți.
În 2019 a fost decorat cu… Colanul de Aur, cea mai înaltă distincție ofertă de Comitetul Olimpic și Sportiv Român. A primit ultimul aur cu lacrimi în ochi.

Total
0
Shares
Total
0
Share