A decedat cercetătoarea Sylvia Hoișie, cea care a inventat Polidinul - Focus Prima TV

A decedat cercetătoarea Sylvia Hoișie, cea care a inventat Polidinul

A decedat medicul cercetător Sylvia Hoișie, au anunțat reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Hoișie a devenit celebră după ce a inventat, în anii ‘60 ai secolului trecut, Polidinul, un medicament imunomodulator. Cercetătoarea va fi  înmormântată vineri, 27 mai, în Cimitirul Evreiesc din Iaşi

„Născută la 24 iunie 1927, la Câmpulung Moldovenesc, medicul cercetător Sylvia Hoișie rămâne în memoria noastră și în istoria medicinei românești, drept inventatoarea Polidinului. Cunoscută, drept „mama” acestui produs unic, marca Institutul Cantacuzino, doamna Sylvia Hoișie și-a dedicat, mai bine de jumătate din viață, activității de cercetare aplicată în domeniul sănătății publice din România”, au precizat reprezentanții Institutului Cantacuzino.

Ca absolventă a Facultății de Medicină din Iași, specialitatea Igienă, după susținerea examenelor finale, a fost repartizată de către Ministerul Sănătății, la Institutul Cantacuzino din Iași, înființat în anul 1953, ca o secţie a celui de la Bucureşti. Aici l-a avut ca îndrumător pe bacteriologul Petre Condrea, profesor la Facultatea de Medicină din Iaşi şi fost elev al profesorului Ion Cantacuzino, fondatorul Institutului de seruri și vaccinuri ce-i poartă numele. Inspirați din alte țări, precum, Franţa, Germania, Elveţia şi Polonia, unde se foloseau preparate imunostimulatoare pentru creşterea imunităţii, pentru ca organismul să poată lupta împotriva infecţiilor bacteriene, s-au început cercetările și la noi, atât la Iași, cât și la București, pentru fabricarea unui produs asemănător la care s-au folosit doar ingrediente româneşti.

Total
0
Shares
Total
0
Share