A doua descălecare a armatei SUA, la Kogălniceanu

A doua descălecare a armatei SUA, la Kogălniceanu

În baza militară de la Mihail Kogălniceanu sunt aşteptaţi să ajungă 1.000 de soldaţi americani. Statele Unite trimit aici un batalion de atac şi o unitate de infanterie pe care le-au dislocat din Germania. Aceste efective se vor adăuga celor 900 de militari americani aflaţi în prezent în România. Localnicii de la Kogalniceanu au sentimente împărţite: unii se bucură de investiţiile care urmează, alţii simt deja ameninţarea războiului.

Acestea sunt vehicule blindate Stryker cu care soldaţii americani sosesc în România. Fac parte din Regimentul 2
Cavalerie, staţionat acum în orasul Vilseck din Germania. Acolo sunt 5.000 de militari americani: o mie pleaca în
Polonia, alţi o mie vin în România.

După ce vor ajunge în România, soldaţii americani vor fi trimişi în puncte cheie, considerate vitale, pentru apărarea graniţei de Est a României şi implicit a alianţei NATO.

În baza militară de la Mihail Kogălniceanu pregătirile pentru primirea batalionului american sunt gata. Localnicii îi ştiu pe soldaţii Regimentului 2 Cavalerie pentru că au mai fost aici, în urmă cu câtiva ani. Atmosfera din localitate e apăsătoare, iar sătenii sunt împărtiţi iîntre cei optimişti şi cei care se tem de un eventual război.

Americanii din Batalionul Stryker au mai fost în ţara noastră şi în 2015 şi în 2017, la unul dintre cele mai mari exerciţii NATO din acei ani care s-a desfăşurat şi în România. În 2015 chiar au realizat un „Marş al Cavaleriei” când 400 de soldaţi şi 80 de transportoare Stryker - acompaniate din aer de două elicoptere Apache, au străbătut distanţa de la Baza Mihail Kogalniceanu până la poligonul de la Cincu unde au participat la o serie de exerciţii militare. Atunci au fost în aplicaţie, acum vin pe fondul unui război pe cale să înceapă.

Baza Mihail Kogălniceanu adăposteşte acum câteva sute de militari americani şi piloţi NATO implicaţi în misiunea de poliţie aeriană deasupra Mării Negre. În viitor va deveni una dintre cele mai mari baze NATO din Europa de Est. În zonă ar trebui să apară un nou oraş, unde sunt aşteptaţi 10.000 de militari care vor dubla actuala populaţie a localităţii. Aici se vor ridica tot felul de construcţii cu o suprafaţă desfăşurată de 30 de hectare, dar şi drumuri şi platforme aeroportuare pe alte 300 de hectare. În plus, se va construi o nouă pistă care va fi exclusiv militară. Totul în valoare de 12,7 miliarde de lei.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt