A început procesul secolului în Franța - Focus Prima TV

A început procesul secolului în Franța

Profimedia

La Paris a început procesul celui mai sângeros act terorist din istoria Franței: atacul de la Bataclan. Pe 13 noiembrie 2015, teroriștii Statului Islamic, înarmați cu puști și veste cu explozibil au atacat sute de oameni aflați în apropierea stadionului național, la terase și în sala de concerte Bataclan. Acum, la 6 de la masacru, rudele victimelor speră cu sufletul la gură să se facă dreptate în cea mai mare tragedie pe care Franța a suferit-o de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

A început procesul atentatelor din 2015 de la teatrul Bataclan și de la Stade de France în care 130 de oameni au murit iar alte 1,000 de persoane au fost rănite. După noaptea sângeroasă, Președintele Franței de atunci, Francois Hollande a declarat stare de urgență pe tot teritoriul țării, care a durat 2 ani de zile. Ieri, singurul supraviețuitor din cei 10 teroriști, Salah Abdeslam, a fost dus în fața Curții de Justiție.

În timp ce se pregătea de atacul sinucigaș, bărbatul și-a aruncat centura cu explozibili și a fugit la Bruxelles, unde a fost prins câteva luni mai târziu. Salah se află în izolare totală de peste 5 ani și este supravegheat video non-stop, ceea ce a costat autoritățile peste 2 milioane de euro.

În timpul primei zile de proces, atacatorul care s-a descris ca un soldat al statului islamic, ar fi strigat pentru 2 minute către judecătorul principal al instanței și i-ar fi spus că a fost tratat ca un câine în toți acești ani.
Victimele ar fi ripostat și l-ar fi acuzat de moartea celor 130 de oameni. Deși e doar prima zi dintr-un lung proces, atât supraviețuitorii cât și rudele celor decedați așteaptă cu sufletul la gură să se facă dreptate.

Se estimează că procesul în care sunt implicați 300 de avocați și 1,800 de părți civile va dura aproximativ 9 luni de
zile.

Guvernul francez a ordonat vigilență totală în ceea ce privește amenințările teoriste pe toată durata procesului.

Total
0
Shares
Total
0
Share