Administrația Deltei a început procedura a extracției controlate de șacali – Focus Prima TV

Administrația Deltei a început procedura a extracției controlate de șacali

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a solicitat membrilor Consiliului ştiinţific al instituţiei un punct de vedere referitor la reluarea extracţiei controlate a şacalilor din rezervaţie, în contextul în care, în ultima perioadă, mai mulţi locuitori ai satelor izolate de ape cer acest lucru, după ce animalele le-au atacat păsările de curte din gospodării.

Demersul ARBDD survine cererilor înaintate încă de la jumătatea anului trecut primăriilor din Deltă de a evalua pagubele provocate de şacali, dar şi solicitării punctului de vedere al cercetătorilor Institutului Naţional Delta Dunării (INDD) care susţin că exemplarele acestei specii ar trebui tranchilizate.

“INDD a recomandat tranchilizarea exemplarelor care vor fi capturate. Trebuie să luăm în calcul că, la finalul anului 2019, a fost o recoltare la cotă maximă, dată fiind pesta porcină africană şi acum pornim de la ideea că deja au fost extrase cele mai multe exemplare. În funcţie de răspunsul pe care-l vom primi de la Consiliul ştiinţific, când se va demara procedura de achiziţie pentru capturarea şacalilor, se vor putea impune anumite condiţii, unde se efectuează recoltarea, dacă exemplarele sunt tranchilizate sau eutanasiate”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv din cadrul ARBDD, Viorica Bâscă.

Ea a mai spus că dacă membrii Consiliului ştiinţific îşi vor da acordul pentru reluarea extracţiei controlate a şacalilor, ARBDD va solicita aprobarea Academiei Române şi, ulterior, acordul Ministerului Mediului.

“Apoi, procedural, trebuie lansată o achiziţie pentru efectuarea extracţiilor controlate, ceea ce presupune o perioadă de timp, şi abia ulterior se va trece la extracţie”, a precizat Viorica Bîscă.

Reprezentanta ARBDD a menţionat că în anul 2019 au fost capturate 113 exemplare de şacali.

Potrivit acesteia, vânătoarea în Delta Dunării este interzisă, însă legea de organizare şi funcţionare a ARBDD permite extracţia controlată a unor exemplarelor unor specii, atunci când acestea se înmulţesc excesiv şi produc pagube atât în gospodăriile localnicilor, cât şi în mediul sălbatic. 

Sursa: Agerpres

Total
0
Shares
Total
0
Share