Agenția Europeană a Medicamentului: Este o urgență ca vaccinurile existente să fie adaptate la noile mutații - Focus Prima TV

Agenția Europeană a Medicamentului: Este o urgență ca vaccinurile existente să fie adaptate la noile mutații

Agenția Europeană a Medicamentului a publicat un ghid conținând un set de principii pentru producătorii de vaccinuri care încep să dezvolte seruri eficiente împotriva noilor tulpini ale coronavirusului. Cercetătorii au atras atenția că vaccinurile care sunt autorizate în prezent ar putea fi mai puțin eficiente împotriva variantelor mutante ale virusului SARS-CoV-2 și că este nevoie de adaptarea formulelor pentru a face față noilor tulpini.

Cele trei vaccinuri autorizate la nivelul UE – Pfizer-BioNTech, Moderna și Oxford-AstraZeneca – sunt eficiente și împotriva noilor tulpini ale coronavirusului care s-au răspândit până acum în Europa. Cu toate acestea, mutațiile continue pe care le suferă virusul ar putea determina necesitatea adaptării acestor vaccinuri, pentru a oferi același nivel de protecție, arată Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Datele actuale indică faptul că unele dintre aceste variante ar putea avea impact asupra eficienței vaccinurilor împotriva înfecției COVID-19.

Ca atare, motivează EMA, definirea unui proces de reglementare accelerată a adaptării vaccinurilor pentru a face față noilor variante este o urgență de sănătate publică. La momentul actual, au loc discuții la nivel internațional despre cum trebuie abordată în mod coordonat problema noilor tulpini și a vaccinurilor, se mai precizează în comunicatul EMA.

Total
0
Shares
Total
0
Share