Ajunul Anului Nou 2020. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii în ultima zi din an şi în noaptea de Revelion

Ajunul Anului Nou 2020. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii în ultima zi din an şi în noaptea de Revelion

E Ajunul Anului Nou. Am ajuns în ultima zi a anului 2020, un an vechi, pe care suntem nerăbdători să-l încheiem în speranţa că Anul Nou 2021 va fi unul fast, care va marca revenirea la o stare de bine şi de siguranţă. Este un moment în care poate înţelegem mai bine acum, după experienţa acestui an, semnificaţia pe care o poartă în ele obiceiurile şi tradiţiile moştenite din moşi-strămoşi.

Ca de obicei, şi Google marchează momentul printr-o animaţie grafică specială (google doodle)

Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului calendaristic în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie este numit „Îngropatul Anului” sau, mai recent, Revelion. Personificare a Soarelui, Anul este numit An Vechi înainte de miezul nopţii de Revelion şi An Nou după miezul nopţii. Divinitatea Anului se naşte, creşte, îmbătrâneşte şi moare împreună cu timpul calendaristic pentru a renaşte după 365 de zile, respectiv 366 de zile în anii bisecţi.

Tocmai de aceea, trecerea în Anul Nou este însoţită de multe obiceiuri străvechi. Unele se mai păstrează şi astăzi, mai ales în zonele rurale. Un loc aparte îl ocupă colindatul şi cetele de colindători care, după ce fac urări de sănătate, belşug, bucurie etc., primesc în dar colaci, vin, cârnaţi şi uneori bani.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt