Alexandru Rafila: Vaccinarea anti-COVID s-ar putea să devină periodică. Cum putem ști dacă ne-am imunizat și dacă mai avem anticorpi - Focus Prima TV

Alexandru Rafila: Vaccinarea anti-COVID s-ar putea să devină periodică. Cum putem ști dacă ne-am imunizat și dacă mai avem anticorpi

Profesorul Alexandru Rafila spune că vaccinarea anti-COVID s-ar putea face periodic, așa cum se întâmplă în cazul gripei. Doi factori ar putea determina o astfel de perspectivă: fie apar tulpini noi și vaccinurile vor trebui să fie modificate și adaptate, fie răspunsul nostru imunitar căpătat în urma vaccinării va avea o durată limitată. 

„Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale, din două motive:  un motiv îl poate constitui variația antigenică, așa-numitele mutații, care pot duce la apariția unor tulpini noi și atunci ar trebui în fiecare an sau la doi ani, poate, asta e o chestiune pe care nu putem acum s-o stabilim, dar vaccinurile ar trebui să țină pasul cu aceste mutații, în cazul în care se dovedesc că nu mai sunt eficiente. Asta este prima eventualitate.

Cea de-a doua eventualitate este legată de persistența răspunsului imun, adică dacă persistența răspunsului imun va exista un an, doi ani sau trei ani. În funcție de această persistență a răspunsului imun după vaccinare, vor exista oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”, a arătat Alexandru Rafila la Digi24.

Cum află o persoană, după ce face și a doua doză de vaccin, dacă s-a imunizat sau dacă, în timp, mai are anticorpi? Poate face – pe speze proprii, deocamdată – un test de determinare a anticorpilor, însă nu orice test de anticorpi este relevant.

Total
0
Shares
Total
0
Share