Am putea fi testați pentru Covid în farmacii – Focus Prima TV

Am putea fi testați pentru Covid în farmacii

Ministrul Sănătății a anunțat că testarea pentru boala Covid 19 se va putea face și în farmacii! Există cadrul legal pentru acest lucru, iar acum au loc discuții între reprezentanții Ministerului și cei ai Colegiului Farmaciștilor, pentru a fi stabilit concret modul în care va avea loc acest proces. Vlad Voiculescu a promis că testarea se va face la un preț scăzut. Farmaciștii nu sunt însă toți foarte încântați de această idee, pentru că, spun ei, nu au primit stimulente în perioada pandemiei.

Testarea rapidă în farmacii este o acțiune care deja se desfășoară cu succes în țări precum Italia, Franța sau
Austria. În multe dintre farmaciile din SUA există chiar multe zone de tip drive thru, ca aceasta din imagine, unde oamenii se pot testa din mașină. Intenția există acum și în România, însă este nevoie de proceduri clare, spun reprezentanții farmaciștilor, care cred că această activitate nu ar trebui să fie obligatorie pentru toate farmaciile.
Normele de desfășurare a testării covid în farmacii, norme care nu au fost publicate încă, sunt foarte importante. Nu toate farmaciile au capacitatea de a organiza spații special destinate acestui lucru. În plus, personalul din farmacii ar trebui special instruit în acest sens iar restul celor care intră în farmacii ar trebui să poată face acest lucru în siguranță.

Vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România spune că testele folosite în acest program de testare în farmacii ar trebui să fie gratuite, și că ar trebui decontată inclusiv activitatea de testare. Mulți farmaciști sunt însă reticenți cu privire la această inițiativă.

Farmaciștii spun însă că totuși se vor implica în acest proces, și că este extrem de importantă colectarea datelor referitoare la rezultatele testelor efectuate în farmacii.

Total
0
Shares
Total
0
Share