ANSVSA: Alimente mai sănătoase prin reducerea nivelurilor maxime admise pentru cadmiu şi plumb

ANSVSA: Alimente mai sănătoase prin reducerea nivelurilor maxime admise pentru cadmiu şi plumb

Comisia Europeană a stabilit noi niveluri pentru cadmiu şi plumb pentru o mare varietate de produse alimentare.

La baza acestei decizii a stat concluzia Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi a raportului FAO/OMS, că plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării la copiii mici şi probleme cardiovasculare şi nefrotoxicitate la adulţi, dar şi faptul că nivelurile actuale de expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetuşilor, a sugarilor şi a copiilor.

În ceea ce priveşte cadmiul, având în vedere că acesta este toxic pentru rinichi şi poate cauza disfuncţie renală şi doza săptămânală tolerabilă de 2,5 μg/kg, EFSA a concluzionat că există subgrupuri de populaţie cum ar fi vegetarienii, copiii, fumătorii şi persoanele care trăiesc în zone puternic contaminate, la care se poate depăşi doza săptămânală tolerabilă de aproape 2 ori. Prin urmare, este necesar ca expunerea actuală a populaţiei la cadmiu să fie redusă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt