Aparatură medicală fără mentenanţă

Aparatură medicală fără mentenanţă

Ajungi la spital ca să fii salvat, dar nu ştii dacă pleci pe picioare sau într-o maşină mortuară! Sună dur, dar nu e departe de realitate! Problemele de ieri de la Institutul Marius Nasta ne aduc din nou aminte de rana sângerândă a sistemului de sănătate: deficienţele din secţiile de ATI ale spitalelor. Unităţile sanitare
din România nu-şi pot permite să asigure contracte de service şi mentenanţă pentru echipamentele din dotare! Iar asta se traduce, simplu, în posibilitatea unei noi tragedii de genul celei de la Spitalul din Piatra Neamţ sau de la Institutul Matei Balş. Profesorul Dorel Săndesc a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate ştirilor Focus despre vulnerabilităţile din spitale dar şi despre soluţii pentru ele!

Imediat după incendiul de la secţia de ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ, Profesorul Dorel Săndesc alături de profesorul Şerban Bubenek au trimis autorităţilor un memorandum în care au semnalat cele mai grave probleme din unităţile sanitare. Una dintre ele este legată de aparatura medicală de a cărei mentenanţă nu prea se ocupă nimeni periodic, aşa cum ar trebui.

Tragediile din spitalele din România nu s-au terminat odată cu cea de la Piatra Neamţ,şi, în continuare medicii şi pacienţii din multe unităţi sanitare stau cu sabia deasupra capului.

Despre o altă problemă gravă din spitalele noastre a vorbit şi profesorul Şerban Bubenek, preşedintele Societăţii Române de ATI. Practic, multe dintre ele sunt bombe cu ceas, deoarece cantitatea de oxigen acumulată în incinte nu poate fi măsurată aşa cum trebuie, iar pericolul de explozie este prezent.

În plus, problema lipsei specialiştilor care să verifice aparatura este acută, spune profesorul Bubenek. La ora actuală, spune expertul, în spitalele din ţară sunt angajaţi numai 39 de ingineri. Abia de acum înainte însă va începe remedierea problemelor din spitale. La începutul acestei luni Guvernul României a aprobat un memorandum care urgentează alocarea a 50 de milioane de euro , fonduri europene, pentru creşterea
siguranţei în spitale. Printre altele, spitalele ar urma să fie dotate cu senzori de fum şi senzori de oncentraţie a oxigenului. Una din marile probleme din sistem este că a fost dezvoltată reţeaua de oxigen odată cu pandemia, fără a avea însă şi un sistem de ventilaţie pe măsură.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt