Aparatură medicală fără mentenanță - Focus Prima TV

Aparatură medicală fără mentenanță

Ajungi la spital ca să fii salvat, dar nu știi dacă pleci pe picioare sau într-o mașină mortuară! Sună dur, dar nu e departe de realitate! Problemele de ieri de la Institutul Marius Nasta ne aduc din nou aminte de rana sângerândă a sistemului de sănătate: deficiențele din secțiile de ATI ale spitalelor. Unitățile sanitare
din România nu-și pot permite să asigure contracte de service și mentenanță pentru echipamentele din dotare! Iar asta se traduce, simplu, în posibilitatea unei noi tragedii de genul celei de la Spitalul din Piatra Neamț sau de la Institutul Matei Balș. Profesorul Dorel Săndesc a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate știrilor Focus despre vulnerabilitățile din spitale dar și despre soluții pentru ele!

Imediat după incendiul de la secția de ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, Profesorul Dorel Săndesc alături de profesorul Șerban Bubenek au trimis autorităților un memorandum în care au semnalat cele mai grave probleme din unitățile sanitare. Una dintre ele este legată de aparatura medicală de a cărei mentenanță nu prea se ocupă nimeni periodic, așa cum ar trebui.

Tragediile din spitalele din România nu s-au terminat odată cu cea de la Piatra Neamț,și, în continuare medicii și pacienții din multe unități sanitare stau cu sabia deasupra capului.

Despre o altă problemă gravă din spitalele noastre a vorbit și profesorul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de ATI. Practic, multe dintre ele sunt bombe cu ceas, deoarece cantitatea de oxigen acumulată în incinte nu poate fi măsurată așa cum trebuie, iar pericolul de explozie este prezent.

În plus, problema lipsei specialiștilor care să verifice aparatura este acută, spune profesorul Bubenek. La ora actuală, spune expertul, în spitalele din țară sunt angajați numai 39 de ingineri. Abia de acum înainte însă va începe remedierea problemelor din spitale. La începutul acestei luni Guvernul României a aprobat un memorandum care urgentează alocarea a 50 de milioane de euro , fonduri europene, pentru creșterea
siguranței în spitale. Printre altele, spitalele ar urma să fie dotate cu senzori de fum și senzori de oncentrație a oxigenului. Una din marile probleme din sistem este că a fost dezvoltată rețeaua de oxigen odată cu pandemia, fără a avea însă și un sistem de ventilație pe măsură.

Total
0
Shares
Total
0
Share