Aproximativ 30% dintre speciile de arbori din întreaga lume sunt în pericol de dispariţie (raport) - Focus Prima TV

Aproximativ 30% dintre speciile de arbori din întreaga lume sunt în pericol de dispariţie (raport)

Aproape o treime dintre speciile de arbori din întreaga lume sunt expuse riscului de extincţie, în timp ce alte câteva sute se află la un pas de dispariţie, conform unui raport de referinţă publicat miercuri de Organizaţia Internaţională a Grădinilor Botanice (Botanic Gardens Conservation International – BGCI), citat de Reuters.

Potrivit raportului privind situaţia arborilor la nivel mondial (”State of the World’s Trees”), 17.500 de specii de copaci – aproximativ 30% din total – sunt în pericol de dispariţie, în timp ce 440 de specii au mai puţin de 50 de exemplare rămase în mediul natural.

În general, numărul speciilor de arbori ameninţaţi cu dispariţia este dublu în comparaţie cu numărul total al mamiferelor, păsărilor, amfibienilor şi reptilelor aflate în situaţie similară, se arată în document. ”Acest raport este un apel de trezire pentru toată lumea, la nivel mondial, că arborii au nevoie de ajutor”, a declarat secretarul general al BGCI, Paul Smith, citat într-un comunicat.

Printre arborii cu cel mai mare risc de dispariţie se numără specii ce includ magnolii şi cele din genul Dipterocarpus, care se găsesc în pădurile tropicale din sud-estul Asiei. Stejarul, arţarul şi abanosul sunt vizaţi, de asemenea, de această ameninţare, se indică în raport.

Copacii ajută la susţinerea ecosistemului natural şi sunt consideraţi vitali pentru combaterea încălzirii globale şi a schimbărilor climatice. Dispariţia unei singure specii de arbori poate duce la pierderea multor altora. ”Fiecare specie de arbore contează – pentru milioane de alte specii care depind de copaci şi pentru oamenii din întreaga lume”, a subliniat Smith.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share