Ar fi trebuit să fie vaccinați mai întâi tinerii? Argumentele teoriei care ar putea răsturna actuala strategie de imunizare – Focus Prima TV

Ar fi trebuit să fie vaccinați mai întâi tinerii? Argumentele teoriei care ar putea răsturna actuala strategie de imunizare

Cu o ofertă de vaccinuri limitată și cu sincope în livrarea lor, lumea este departe de scenariul ideal în care campaniile de vaccinare ar viza întreaga populație, indiferent de vârstă. Actuala strategie vizează în multe țări vaccinarea cu prioritate a vârstnicilor, dar o nouă teorie se conturează – cea a imunizării tinerilor mai întâi, cu argumentul că lumea ar putea astfel reveni mai repede la normalitate economic și social.

Ce se întâmplă dacă strategia de vaccinare este abordată într-un mod greșit? Ce se întâmplă dacă, pentru a reveni la normal, ar trebui să ne concentrăm pe un alt element demografic cheie și anume tinerii? Teoria ar putea părea, la prima vedere, inumană pentru unii, dar are ca principal argument faptul că prioritizarea tinerilor la vaccinare nu va avea neapărat un efect negativ asupra populației în vârstă, potrivit analizei făcute de profesorul onorific Julian W. Tang, virusolog în științele respiratorii la Universitatea din Leicester, într-un articol din Politico.

Accesul populației mai tinere la vaccinuri va permite economiei și serviciilor să revină la normal, ceea ce va aduce beneficii și persoanelor în vârstă. De altfel, există deja oarecum un precedent pentru favorizarea acestui tip de strategie.

O serie de țări – inclusiv Statele Unite, Regatul Unit, Austria, Finlanda și Irlanda – vaccinează în prezent copiii împotriva gripei ca mijloc de protejare a persoanelor în vârstă și mai vulnerabile.

Deoarece copiii sunt mai expuși infectării și pot transmite virusul, luarea lor în calcul în strategiile de vaccinare reduce riscul pentru vârstnici și pentru angajații din domeniul sanitar, potrivit unui articol publicat în 2018 . Vaccinul antigripal – la fel ca vaccinurile anti-Covid- 19 – este, de asemenea, mai eficient la tineri.

Indonezia a decis deja să acorde prioritate tinerilor în campania de luptă anti-Covid. Având în vedere că economia globală suferă de aproape un an de restricții impuse de pandemie, decizia are la bază ideea de a permite tinerilor să se întoarcă la muncă – și, de asemenea, să reducă transmisia virală în rândul celor care au cele mai multe contacte în timpul vieții lor de zi cu zi.

Total
0
Shares
Total
0
Share