Are grijă de cei uitaţi de stat şi de propriii copii

Are grijă de cei uitaţi de stat şi de propriii copii

Sintagma că omul sfinţeşte locul, i se potriveşte de minune unui bihorean. De 15 ani, Viorel Paşca a îngrijit în locuinţele sale peste 2500 de bolnavi psihici, dar şi persoane imobilizate, fără adăpost ori părăsite de familii. A cumpărat casele cu ajutorul donaţiilor şi tot cu aceşti bani îi hrăneşte şi îi tratează pe cei care au nevoie de ajutor, deşi mulţi dintre aceştia nu au nici măcar pensie. Nu se bazează pe ajutorul statului. În trecut, o femeie de 90 de ani i-a donat nu mai puţin de 40 de mii de euro.

La începutul anilor 90, Viorel Paşca lucra la o fabrică de pantofi din Oradea, iar în timpul liber vizita bolnavii de la
Spitalul Judeţean din oraş, care se aflau pe patul de suferinţă. Tot în acea perioadă s-a mutat în satul Dumbrava
unde a început să-i înveţe pe membrii comunităţii de rromi să scrie şi să citească. Momentul culminant a avut loc însă în 2006. Văzând că are două camere libere în propria gospodărie, bărbatul s-a gândit să le umple cu oameni
nevoiaşi după ce a urmărit la televizor o ştire despre două persoane care au îngheţat de frig pe stradă.

A fost doar începutul. Reprezentanţii spitalelor din întreaga ţară au început să îi trimită săptămânal pacienţi aflaţi în stare gravă, fără familie ori fără locuinţă dar şi bolnavi psihici. Oameni de care nici copiii, nici statul nu s-a mai îngrijit. I-a primit pe toţi şi a făcut eforturi supra omeneşti pentru a le găsi un loc.

Cu ajutorul donaţiilor a reuşit să cumpere alte 17 locuinţe în localităţile Dumbrava şi Tinca. Acum, le oferă celor 450 de oameni pe care îi găzduieşte, hrană, medicamente şi îngrijire, deşi mulţi dintre ei nu au niciun venit.

Pentru a fi cât mai productiv a construit în jurul caselor şi o mini-brutărie, unde sunt gătite o parte din alimente. Deşi azilul său nu este acreditat de către stat, Viorel Paşca a angajat în ultimii ani aproximativ 20 de persoane din comună care îl ajută la îngrijirea bolnavilor şi la muncile zilnice.

Dacă nu ar fi ajuns în grija lui Viorel Paşca, o bună parte din cei care locuiesc acum în adăposturile sale, ar fi sfârşit pe străzi. O recunosc chiar ei.

Impresionaţi de ceea ce face Viorel Paşca, oameni din toate colţurile lumii l-au ajutat cu donaţii. O bătrână de peste 90 de ani i-a donat 40.000 de euro, iar un tânăr, care a vrut să rămână anonim, i-a lăsat şi el peste 20.000.
Din 2006 şi până acum, în casele lui Viorel au fost îngrijiţi nu mai puţin de 2500 de oameni. Mulţi dintre ei au trecut la cele veşnice. Au fost îngropaţi, tot de cel pe care oamenii din zonă în numesc Bunul Samaritean.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt