Armata rusă a transferat tancuri şi sisteme de racheta Buk la frontiera cu Ucraina chiar înainte de summitul Putin-Biden

Armata rusă a transferat tancuri şi sisteme de racheta Buk la frontiera cu Ucraina chiar înainte de summitul Putin-Biden

Armata rusă a desfăşurat lângă Voronej (250 km de frontiera ucraineană) sisteme antiaeriene Buk în configurare deplină de luptă, dezvăluie joi Conflict Intelligence Team (CIT), un grup de jurnalişti ruşi de investigaţie, publicând imagini de pe teren, potrivit agenţiei de presă ucrainene Glavkom.ua şi Radio Svoboda (RFE/RL).

În aprilie 2020 în zona respectivă a regiunii Voronej Rusia a instalat o tabără militară de proporţii, unde la ora actuală sunt transferate echipamente şi tehnică de luptă din alte regiuni ruse.

Înregistrările video care însoţesc dezvăluirile jurnaliştilor de la Conflict Intelligence Team au fost făcute la gara feroviara Maslovka şi au fost postate pe TikTok.

Imaginile arată numeroase dispozitive de artilerie autopropulsată Msta-S, tancuri T-80U, precum şi sisteme de apărare antiaeriană "Buk M1", compuse dintr-un lansator de rachete autopropulsat ZRK 9K37 "Buk", un sistem de lansare-încărcare SAM 9K37 "Buk" şi un vehicul de transport KrAZ 9M38.

Trenurile cu echipamente şi tehnică militară, de pe care au fost şterse numerele de înmatriculare, au sosit din regiunea Moscova (Naro-Fominsk), regiunea Nijni Novgorod (Iliino) şi regiunea Smolensk (Krasnîi Bor), potrivit CIT.

În apropierea acestei staţii sunt dislocate Divizia a 4-a de tancuri de gardă, Brigada 288 de artilerie şi Brigada 49 de rachete antiaeriene, toate componente ale Armatei I de tancuri de gardă.

"Aceste date ne permit să concluzionăm că, în pofida discuţiilor dintre Putin şi Biden, concentrarea trupelor ruse în zonele care se învecinează cu teritoriile controlate de Kiev continuă", apreciază jurnaliştii de la CIT.

Una dintre imaginile video realizată în staţia Maslovka arată data şi ora filmării - 6 decembrie, ora 14:36, adică cu o zi înainte de negocierile dintre liderii Federaţiei Ruse şi SUA.

Site-ul de monitorizare a traficului feroviar gdevagon.ru arată că miercuri trenul cu care au fost aduse sistemele "Buk" la Voronej se afla încă în punctul de sosire, ceea ce înseamnă că discuţia cu preşedintele american nu a dus deocamdată la retragerea trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina, notează Radio Svoboda (RFE/RL).

La o zi după discuţia cu Biden, preşedintele Putin, răspunzând la o întrebare din partea jurnalistului Kommersant dacă Rusia intenţionează într-adevăr să atace Ucraina, a afirmat că Rusia are dreptul să se apere, acuzând Ucraina şi NATO de situaţia tensionată de la frontiera ruso-ucraineană.

Putin consideră inacceptabilă aderarea Ucrainei la NATO şi a afirmat că Rusia va lua măsuri adecvate în legătura cu ameninţările la adresa securităţii sale, cerând garanţii juridice în scris că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde către Est.

A doua zi după discuţiile cu omologul său american, preşedintele rus a declarat că va transmite SUA şi partenerilor lor din NATO propuneri "în domeniul securităţii", iar Biden a exclus posibilitatea de a trimite trupe americane în Ucraina chiar şi în cazul unei invazii ruseşti.

Informaţiile potrivit cărora Rusia ar pregăti o ofensivă la scară largă în Ucraina nu corespund realităţii, a declarat joi şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, citat de TASS.

Ţările NATO acordă o atenţie excesivă mişcărilor de trupe pe teritoriul Federaţiei Ruse, deşi relocarea unităţilor militare este o "practică de rutină pentru forţele armate ale oricărui stat", a explicat el.

Gherasimov susţine că "informaţiile difuzate de media despre o presupusă iminentă invazie rusă în Ucraina sunt o minciună".

Şeful Statului Major al armatei ruse a mai spus că livrarea de arme de către alte ţări forţelor militare ucrainene "escaladează şi mai mult situaţia şi aşa tensionată" în Donbas.

În acelaşi timp, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat joi guvernul ucrainean că transferă artilerie grea în zona liniei de contact din Donbas, în estul Ucrainei şi că doar "mimează" negocierile pentru rezolvarea conflictului în Doneţk şi Lugansk, potrivit Reuters, care citează agenţii de presă ruse.

Aceste acuzaţii ale MAE rus la adresa Kievului intervin pe fondul preocupărilor Occidentului cu privire la acumularea de trupe ruse în apropierea graniţelor cu Ucraina. 

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt