Asociaţia Energia Inteligentă: Jumătate dintre români sunt în sărăcie energetică, iar facturile continuă să crească - Focus Prima TV

Asociaţia Energia Inteligentă: Jumătate dintre români sunt în sărăcie energetică, iar facturile continuă să crească

Criza facturilor a adus 10 milioane de români în sărăcie energetică, iar măsurile propuse de la 1 aprilie 2022 vor aduce facturi şi mai mari, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), remis, luni, AGERPRES.

În 5 ianuarie 2021, AEI a publicat studiul “Politicile publice destinate combaterii sărăciei energetice şi de diminuare a bazinului de consumatori vulnerabili”, care analizează situaţia sărăciei energetice din România şi măsurile propuse de reducere a acesteia ce ar fi trebuit să fie cuprinse în legea privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru toate categoriile de consumatori vulnerabil de energie şi ar fi evitat situaţia dezastruoasă în care se găsesc astăzi milioane de români vulnerabili.

Conform studiului, în anul 2019, 30,5% din gospodăriile din România se găseau în sărăcie energetică (13,7% din gospodării se găseau în sărăcie energetică la vedere, la care se adaugă alţi 16,8% din gospodării care se găseau în sărăcie energetică ascunsă).

Conform aceluiaşi studiu, în anul 2018, raportat la un venit mediu lunar brut de aproximativ 4.764 lei al unei gospodării, ponderea costurilor generate de factura de utilităţi se ridica la circa 14,5% (în anul 2018).

Totodată, potrivit INS, rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,4% în luna ianuarie 2022, faţă de ianuarie 2021, iar gazele naturale s-au scumpit cu 60,9%.

Conform datelor AEI, preţul la consumatorul final, în ianuarie 2022 a crescut la gaze naturale faţă de preţul mediu din anul 2018 cu 93%, iar la energie electrică cu 37%.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share