Atenție, șoferi! Codul rutier 2020 prevede amenzi, chiar dacă ai anvelope de iarnă. Când poți fi sancționat – Focus Prima TV

Atenție, șoferi! Codul rutier 2020 prevede amenzi, chiar dacă ai anvelope de iarnă. Când poți fi sancționat

Întrucât meteorologii anunță ninsori abundente în multe dintre regiunile țării, șoferii își pregătesc deja autoturismele pentru sezonul rece. Puțini știu, însă, că pot fi amendați chiar și în cazul în care au anvelope de iarnă.

Conform Codului rutier, acestea devin obligatorii dacă drumurile publice sunt acoperite de zăpadă, gheață sau polei.

De asemenea, vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și cele cu mai mult de nouă locuri trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune, lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special, pentru a oferi o aderentă adecvată în momentul în care temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei.

Dacă sunt uzate, polițiștii pot aplica amenzi de până la 725 de lei. Acesta este, de altfel și motivul pentru care producătorii le-au prevăzut cu martori de uzură, poziționaţi între blocurile profilului de pe anvelopă.

Practic, limita maximă de uzură este de 1,6 mm, în vreme ce limita pentru minima siguranţă este de 2 mm în cazul anvelopelor de vară, respectiv 4 mm în cazul pneurilor de iarnă.

Total
0
Shares
Total
0
Share