Au semnat acordul de guvernare – Focus Prima TV

Au semnat acordul de guvernare

Ludovic Orban devine al treilea om în stat. Fostul primministru a fost ales președinte al Camerei Deputaților. Marea supriză vine însă din ce de-a doua cameră a Legislativului. În premieră, președinte al Senatului este o femeie.

După o zi agitată în Parlament și o ședință de plen care s-a terminat după miezul nopții, deputații au decis cu 179 de voturi pentru și 110 împotriva ca Ludovic Orban să fie președintele Camerei Deputaților. Un vot istoric a venit din partea senatorilor proaspăt aleși. Aceștia au ales-o drept șefă a camerei superioare a Parlamentului pe senatoarea USR Anca Dragu.

Cele trei partide coalizate pentru a forma noul Executiv, PNL, USR PLUS și UDMR au reușit în cele din urmă să semneze un acord de guvernare.

Acordul conține un set de principii generoase. Potrivit documentului, cele 3 forțe police se angajează să promoveze reforma și transparența dar și să interzică traseimul politic.

În noul guvern, Florin Cîțu va deține funcția de prim ministru, secondat de 2 vicepremieri: Dan
Barna și Kelemen Hunor.

9 ministere vor fi conduse de liberali. Există și miniștri care își vor păstra portofoliile: Nicolae Ciucă
la Apărare, Bogdan Aurescu la Externe, Virgil Popescu la Energie, Adrian Oros la Agricultură și Bogdan Gheorghiu la Cultură .În schimb, la ministerul Finanțelor sunt vehiculate trei nume: Ionel Dancă, Bogdan Huțucă și Marcel Boloș. Bătălie mare este și pentru ministerul Afacerilor Interne, unde Rareș Bogdan, Laurențiu Leoreanu sau Lucian Bode vor să preia funcția de ministru. Favorit pentru portofoliul de la Educație este Sorin Cîmpeanu, iar la Muncă Robert Sighiartău, Dan Vîlceanu sau Violeta Alexandru își doresc funcția de ministru.

Dacă la PNL lucrurile nu sunt atât de clare, la USR funcțiile sau împărțit deja. Ministerul Transporturilor va fi condus de Cătălin Drulă, la Sănătate vine Vlad Voiculescu, iar Justiția ar urma să îi revină lui Stelian Ion, Ministerul Economiei va fi gestionat de Claudiu Năsui, în vreme ce noul ministru al Fondurilor Europene va fi Ciprian Ghinea.

Și UDMR a anunțat deja cele trei nume care vor conduce ministerele care îi revin. Cseke Attila va fi ministru al Dezvoltării, Tanczos Barna la Mediu, iar Novak Eduard la Sport.

Premierul desemnat are la dispoziție 10 zile să prezinte Parlamentului noul cabinet.

Total
0
Shares
Total
0
Share