Austeritate, pensii speciale, bani, lupta pentru putere! Dacian Cioloș, la Insider Politic, duminică la 11:00 la Prima TV – Focus Prima TV

Austeritate, pensii speciale, bani, lupta pentru putere! Dacian Cioloș, la Insider Politic, duminică la 11:00 la Prima TV

Dacian Cioloș a fost astăzi prezent în platoul Insider Politic. S-au pus pe masă probleme actuale, probleme care ard astăzi în clasa politică: austeritate, pensii, salarii, vaccin și vaccinare împotriva Covid -19.

DC: Într-o perioada scurtă, în câteva săptămâni, pensiile speciale vor dispărea. Începem cu parlamentarii și aleșii locali. La celelalte trebuie să ne uităm mai atent, ca să nu fim în situația de a face doar populisme, cum au facut alții înaintea noastră, care s-au lăudat că dispar pensiile, dar ne-am trezit la CCR cu tot felul de contestații.

SZ: PNL?

DC: Nu mai contează ce s-a întâmplat în trecut, atunci noi eram în opoziție Nu poți să contruiești pe mucegai și putreziciune. Văd că apar eroi acum, inclusiv PSD. Vedeți vreo ipocrizie mai mare în țara asta decât PSD, care a introdus pensiile speciale și care s-a bătut pentru ele și acum vin și cer eliminarea.

SZ: UDMR va vota?

DC: Se va vedea la vot cine își dorește eliminarea pensiilor speciale. Judecătorii CCR nu pot să decidă doar pentru că sunt ei înșiși beneficiari de pensii speciale. Trebuie să găsească și argumente. În Parlamentul European pensia e pe bază de contributivitate.

SZ: Până la Paște se vor abroga pensiile speciale pentru parlamentari și aleșii locali?

DC: Da, eu cred că da. Eu nu sunt în Parlament, nu ține de mine, dar decizia noastră politică asta este. Ca să fie clar pentru toată lumea: pensiile în 2021 vor fi mai mari decât în 2020. Salariul de bază la fel. Nu se taie nimic, totul crește. Cresc pensiile, cresc salariile, cresc investițiile care vor crea locuri de muncă. Atunci unde e austeritatea?

SZ: De ce la educație avem cel mai mic buget din ultimii 30 de ani?

DC: Și la educație și la sănătate am niște semne de întrebare.

SZ: La formarea Guvernului v-ați exprimat nemulțumirea față de numirea lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației, din partea PNL. Astăzi sunteți mulțumit de activitatea ministrului?

DC: Eu nu l-aș fi numit și am dat și motivele. Vom judeca faptele și deciziile.

SZ: Veți vota în Parlament desființarea Secției Speciale în ciuda avizului negativ de la CSM?

DC: Mergem mai departe, ne asumăm să desființăm Secția Specială pentru magistrați, exact cum în ciuda avizului negativ, s-a mers cu proiectul mai departe, acum trebuie și desființată. CSM trebuie să se hotărască când a avut dreptate: atunci când au votat împotriva înființării acestei secții sau acum, când au votat împotriva desființării. Zilele astea am aflat că domnul Berbeceanu este membru PNL. PNL nu a luat Prefectura București, deși putea să o ia.

SZ: Credeți că vor fi traderi la votul pentru moțiunea simplă?

DC: Nu am emoții. E o moțiune propusă doar pentru a se afla în treabă PSD. Așa înțeleg ei să facă opoziție. Nu mi-am pus problema dacă voi candida la șefia USR-PLUS. După ce vom avea deciza în justiție a fuziunii vom stabili când vom putea organiza congresul.

SZ: V-ați vaccina cu un vaccin chinezesc sau rusesc?

DC: M-aș vaccina cu un vaccin autorizat de Autoritatea Europeană a Medicamentului. Nu susțin folosirea vaccinurilor ca armă geo-politică și ca șmecherie. Eu îndemn autoritățile din România să ia vaccinuri de producție europeană, care sunt mai sigure.

Total
0
Shares
Total
0
Share