Bani gratis pentru studii în străinătate – Focus Prima TV

Bani gratis pentru studii în străinătate

Tinerii care vor să studieze în străinătate vor primi bani de la statul român. Practic, fiecare viitor student care este admis la universitatea de prestigiu din afară va putea apela la un împrumut pentru a-și acoperi cheltuielile. Dacă după absolivre se va reîntoarce acasă, nu va mai fi nevoit să returneze creditul.Deocamdată este vorba doar despre un proiect de lege. Inițiatorii spun că ar putea fi gata chiar din această toamnă.

Costul studiilor în străinătate ar putea fi acoperite de statul român. Un proiect de lege este acum în lucru la Guvern și prevede ca orice viitor student care este admis la o facultate de prestigiu din altă țară va putea apela la un împrumut de la stat.

Așadar, cine se întoarce în țară pentru o perioadă de 5-10 ani după absolvire nu va mai da banii înapoi. Cine alege să rămână peste hotare, va restitui banii. Suma va acoperi atât costul studiilor cât și traiul în țara respectivă și banii vor fi dați eșalonat pe parcursul anilor de studiu. Prioritate vor avea cei care au o situație financiară precară.

Decebal studiază istoria și științele politice în Germania. Visează să devină profesor de istorie. Nu știe deocamdată unde va profesa după absolvire.

La fel ca mulți alți tineri din România, Decebal a ales o facultate de prestigiu din afara țării pentru a avea cât mai
multe șanse din punct de vedere profesional. Nu este însă o experiență ușoară.

Un studiu recent surprinde motivele pentru care România nu-și poate repatria cele mai bune creiere. Printre acestea se numără lipsa unor oferte de angajare atrăgătoare și o piață locală a muncii lipsită de flexibilitate.

Nu toate universitățile sunt însă pe lista inițiatorilor proiectului. În principiu, vor fi luate în calcul instituțiile de
învățământ din top 100 Shanghai. Proiectul de lege ar putea fi gata la toamnă.

Total
0
Shares
Total
0
Share