Bate vântul schimbării în Valea Jiului – Focus Prima TV

Bate vântul schimbării în Valea Jiului

Există speranță pentru Valea Jiului. Chiar dacă mineritul este o activitate tot mai puțin profitabilă și, ca urmare, se închid rând pe rând exploatațiile, ortacii nu rămân fără loc de muncă. Se reprofilează și produc energie din surse curate. De la extragerea combustibililor fosili, aceștia trec la obținerea electricității verzi, de la eoliene.

Anual, 3.000 de persoane din zonele miniere se recalifică profesional, cu ajutorul Asociației Române pentru Energie Eoliană. Foștii ortaci învață meserii din domeniul regenerabilelor şi al distribuţiei de energie electrică.

România are instalată o capacitate de peste 3.000 MW în energia eoliană şi aproape 1.400 MW în cea fotovoltaică. În total, capacitățile de obținere a energiei eoliene și fotovoltaice sunt de 22,5% din întreaga producție la nivel național, potrivit Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). Sursele regenerabile au o pondere importantă în mixul energetic. Ca urmare, numărul angajaţilor din domeniu a crescut considerabil în ultimiul deceniu. Este nevoie de tot mai mulți oameni, pentru operarea şi mentenanţa parcurilor eoliene şi fotovoltaice.

Asociația Română pentru Energie Eoliană, CEZ şi enewable Schools of Skills au iniţiat proiectul de formare
profesională a personalului din zonele miniere, dar și a celui din zonele aflate în tranzit energetic în anul 2019, intr-un parteneriat cu Ministerul Energiei.

Centrul din Constanţa va fi replicat în Valea Jiului şi începand cu luna Iulie a acestui an va instrui peste 400 de persoane pe an, scrie adevarul.ro.

Total
0
Shares
Total
0
Share