Bucureștenii, exasperați de zgomotul din trafic - Focus Prima TV

Bucureștenii, exasperați de zgomotul din trafic

Ne-am obișnuit cu zgomotul din trafic și uităm însă că ne îngreunează şi chiar ne scurtează viaţa. Stresul, insomnia şi atacul cerebral sunt efectele cele mai întâlnite ale expunerii la poluarea fonică produsă de maşini. În București este cel mai rău, de aceea, Primăria Capitalei vrea să implementeze un proiect prin care mașinile care fac un zgomot mai mare de 95 de decibeli să nu mai circule pe timpul nopții.

Bucureștiul se află pe locul opt în lume în topul orașelor cu cel mai aglomerat trafic rutier. Și nu numai ziua, ci și noaptea. Bulevardele Ștefan cel Mare și Mihai Bravu dețin recordul la zgomotul produs de mașini. Zgomotul autoturismelor este verificat doar la omologarea de tip, înainte să fie comercializate. După, nu se mai fac verificări.

Bucureștenii sunt exasperați. Mulți spun că se trezesc în toiul nopții din cauza motoarelor sau a mașinilor cu mulți cai putere și cu greu mai reușesc să adoarmă.

Poluarea fonică are consecințe grave asupra sănătății. Produce disconfort, tulburări de somn, scăderea auzului, boli cardiovasculare, dar și tulburări cognitive la copii. Iar studiile recente arată că mărește riscul de a dezvolta demență. Persoanele care locuiesc în zone intens circulate prezintă un risc cu 5% mai ridicat de a suferi un atac cerebral, în comparaţie cu cele care stau în cartiere mai liniştite.

Tocmai de aceea, proiectul pus în dezbatere de Primăria Capitalei este menit să reducă zgomotul din trafic, măcar în timpul nopții. Astfel, mașinile care depășesc 95 de decibeli nu ar mai avea voie să circule decât între orele 8 dimineața și 22 seara. Dacă proiectul va fi adoptat, amenzile vor fi cuprinse între 1500 și 5.000 de lei. Măsurarea zgomotului se va face prin sondaj, de către Poliţia Rutieră şi Registrul Auto Român.

Total
1
Shares
Total
1
Share