Bucureştenii, exasperaţi de zgomotul din trafic

Bucureştenii, exasperaţi de zgomotul din trafic

Ne-am obişnuit cu zgomotul din trafic şi uităm însă că ne îngreunează şi chiar ne scurtează viaţa. Stresul, insomnia şi atacul cerebral sunt efectele cele mai întâlnite ale expunerii la poluarea fonică produsă de maşini. În Bucureşti este cel mai rău, de aceea, Primăria Capitalei vrea să implementeze un proiect prin care maşinile care fac un zgomot mai mare de 95 de decibeli să nu mai circule pe timpul nopţii.

Bucureştiul se află pe locul opt în lume în topul oraşelor cu cel mai aglomerat trafic rutier. Şi nu numai ziua, ci şi noaptea. Bulevardele Ştefan cel Mare şi Mihai Bravu deţin recordul la zgomotul produs de maşini. Zgomotul autoturismelor este verificat doar la omologarea de tip, înainte să fie comercializate. După, nu se mai fac verificări.

Bucureştenii sunt exasperaţi. Mulţi spun că se trezesc în toiul nopţii din cauza motoarelor sau a maşinilor cu mulţi cai putere şi cu greu mai reuşesc să adoarmă.

Poluarea fonică are consecinţe grave asupra sănătăţii. Produce disconfort, tulburări de somn, scăderea auzului, boli cardiovasculare, dar şi tulburări cognitive la copii. Iar studiile recente arată că măreşte riscul de a dezvolta demenţă. Persoanele care locuiesc în zone intens circulate prezintă un risc cu 5% mai ridicat de a suferi un atac cerebral, în comparaţie cu cele care stau în cartiere mai liniştite.

Tocmai de aceea, proiectul pus în dezbatere de Primăria Capitalei este menit să reducă zgomotul din trafic, măcar în timpul nopţii. Astfel, maşinile care depăşesc 95 de decibeli nu ar mai avea voie să circule decât între orele 8 dimineaţa şi 22 seara. Dacă proiectul va fi adoptat, amenzile vor fi cuprinse între 1500 şi 5.000 de lei. Măsurarea zgomotului se va face prin sondaj, de către Poliţia Rutieră şi Registrul Auto Român.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt