Bulgaria va merge la urne în iulie, după ce şi al treilea partid politic a refuzat să conducă un guvern - Focus Prima TV

Bulgaria va merge la urne în iulie, după ce şi al treilea partid politic a refuzat să conducă un guvern

Bulgaria va merge la urne în iulie după ce sâmbătă socialiştii au devenit al treilea partid politic care a refuzat să conducă un guvern după alegerile parlamentare de luna trecută, informează Reuters.

Socialiştii, care şi-au pierdut aproape jumătate din mandate la alegerile din 4 aprilie, au spus că ar fi imposibil să se construiască o majoritate de lucru într-un parlament fragmentat şi vor preda mandatul imediat imediat după preluare pe 5 mai.

Preşedintele Rumen Radev se confruntă cu necesitatea de a dizolva parlamentul, de a numi o administraţie interimară şi de a convoca alegeri în cel mult două luni – cel mai probabil pe 11 iulie.

O incertitudine politică prelungită ar putea împiedica capacitatea celui mai sărac stat membru al Uniunii Europene de a-şi relansa economia afectată de pandemie şi de a folosi în mod eficient fondul de redresare post-pandemie în valoare de 750 miliarde euro (896 miliarde dolari) al UE.

Decizia socialiştilor vine după ce atât partidul de centru-dreapta GERB al premierului demisionar Boiko Borisov, cât şi noul partid anti-sistem ‘Există un Astfel de Popor’ (ITN), condus de cântăreţul şi moderatorul de talk-showuri TV Slavi Trifonov, au renunţat la încercările de a forma un guvern.

Furia populară împotriva corupţiei extinse după aproape un deceniu de guvernare a lui Borisov a sporit sprijinul pentru partidul anti-elită ITN şi pentru două formaţiuni mai mici anti-corupţie, deşi cele trei nu dispun de o majoritate în cameră.

Socialiştii, care au făcut campanie pentru a scoate GERB de la guvernare, au declarat că cele trei noi partide au refuzat să intre în alianţă cu ei.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share