Călători în zborul pentru viaţă

Călători în zborul pentru viaţă

Când viaţa are nevoie de ajutor, asociaţia Blondie îl oferă. Adelina Toncean organizează zboruri către ţările din Europa unde copiii bolnavi din România trebuie să ajungă pentru tratament. Alţii sunt aduşi acasă. Vii, după ce au trecut cu bine prin tratamente grele, sau Morţi după ce nu s-a mai putut face nimic. De la începutul pandemiei şi până acum au fost 48 de astfel de zboruri. În cursele pentru viaţă, timpul are
o altfel de însemnătate. Bucuria, tristeţea, speranţa şi resemnarea. Toate se împletesc.

Ora 7 dimineaţa. Aeroportul Henri Coandă. Printre călătorii care pleacă spre destinaţii de vacanţă apar ei, familia Rotaru. Tatăl îl ţine în braţe pe Ştefan, mezinul familiei. Are trei ani şi o boală autoimună extrem de rară. Un transplant de măduvă la un spital din Italia este singura lui şansă să trăiască.

Ca să ajungă acolo, mama şi copilul merg cu un zbor special, organizat de Asociaţia Blondie.

Maladia lui Ştefan duce la funcţionarea anormală a sistemului imun. Tot corpul copilului e mărturia alergiilor şi infecţiilor peste infecţii prin care a trecut.

Mai au nevoie de 120.000 de euro. Cât durează zborul, mama nu îşi lasă copilul nicio clipă din braţe.

În cursa aeriană spre salvare e şi David. Bebeluşul s-a născut cu mai multe malformaţii la inimă. Prima operaţia a făcut-o la o lună şi jumătate, tot în Italia.

Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei ATI Nou Născuţi de la Marie Curie, îi însoţeşte pe copii. La fel şi alţi trei medici rezidenţi. Sunt pregătiţi să intervină oricând, în cazul unei urgenţe. Acum, atenţia lore îndreptată spre doi bebeluşi care nici măcar nu au împlinit o lună. Şi ei pasageri în avionul vieţii. Au malformaţii care în România nu pot fi operate. În cele din urmă, după două ore, aterizăm.

Cei mai mici dintre pasageri au nevoie de transport special. Aşa că două ambulanţe au sosit pe aeroport.

De pe aeroportul din Bergamo urcă în avion copiii care deja au primit tratamentele necesare.

Iniţial, Anastasiei nu i s-au dat multe şanse de viaţă. Dar a contrazis orice prognostic. Forţa fetiţei, alături de mâinile pricepute ale medicilor au dus la salvarea ei.

În avion a urcat şi o mamă ale cărei braţe sunt goale. Inima pruncului ei s-a oprit la doar două săptămâni. Sicriul este la cală. Repatrierea ar fi fost costisitoare, dar datorită zborului organizat de asociaţia Blondie nu trebuie să plătească nimic.

Închirierea unui avion pentru un astfel de zbor costă până la 25.000 de euro. Adelina Toncean este cea care strânge neobosită bani. Pentru că ea nu lasă niciun copil în urmă.

După alte două ore de zbor, ne întoarcem în România. Părinţii şi copiii pleacă spre casă. Adelina nu are timp să se odihnească. Are un nou zbor pentru viaţă de organizat.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt