Călători în zborul pentru viață – Focus Prima TV

Călători în zborul pentru viață

Când viața are nevoie de ajutor, asociația Blondie îl oferă. Adelina Toncean organizează zboruri către țările din Europa unde copiii bolnavi din România trebuie să ajungă pentru tratament. Alții sunt aduși acasă. Vii, după ce au trecut cu bine prin tratamente grele, sau Morți după ce nu s-a mai putut face nimic. De la începutul pandemiei și până acum au fost 48 de astfel de zboruri. În cursele pentru viață, timpul are
o altfel de însemnătate. Bucuria, tristețea, speranța și resemnarea. Toate se împletesc.

Ora 7 dimineața. Aeroportul Henri Coandă. Printre călătorii care pleacă spre destinații de vacanță apar ei, familia Rotaru. Tatăl îl ține în brațe pe Ștefan, mezinul familiei. Are trei ani și o boală autoimună extrem de rară. Un transplant de măduvă la un spital din Italia este singura lui șansă să trăiască.

Ca să ajungă acolo, mama și copilul merg cu un zbor special, organizat de Asociația Blondie.

Maladia lui Ștefan duce la funcționarea anormală a sistemului imun. Tot corpul copilului e mărturia alergiilor și infecțiilor peste infecții prin care a trecut.

Mai au nevoie de 120.000 de euro. Cât durează zborul, mama nu își lasă copilul nicio clipă din brațe.

În cursa aeriană spre salvare e și David. Bebelușul s-a născut cu mai multe malformații la inimă. Prima operația a făcut-o la o lună și jumătate, tot în Italia.

Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției ATI Nou Născuți de la Marie Curie, îi însoțește pe copii. La fel și alți trei medici rezidenți. Sunt pregătiți să intervină oricând, în cazul unei urgențe. Acum, atenția lore îndreptată spre doi bebeluși care nici măcar nu au împlinit o lună. Și ei pasageri în avionul vieții. Au malformații care în România nu pot fi operate. În cele din urmă, după două ore, aterizăm.

Cei mai mici dintre pasageri au nevoie de transport special. Așa că două ambulanțe au sosit pe aeroport.

De pe aeroportul din Bergamo urcă în avion copiii care deja au primit tratamentele necesare.

Inițial, Anastasiei nu i s-au dat multe șanse de viață. Dar a contrazis orice prognostic. Forța fetiței, alături de mâinile pricepute ale medicilor au dus la salvarea ei.

În avion a urcat și o mamă ale cărei brațe sunt goale. Inima pruncului ei s-a oprit la doar două săptămâni. Sicriul este la cală. Repatrierea ar fi fost costisitoare, dar datorită zborului organizat de asociația Blondie nu trebuie să plătească nimic.

Închirierea unui avion pentru un astfel de zbor costă până la 25.000 de euro. Adelina Toncean este cea care strânge neobosită bani. Pentru că ea nu lasă niciun copil în urmă.

După alte două ore de zbor, ne întoarcem în România. Părinții și copiii pleacă spre casă. Adelina nu are timp să se odihnească. Are un nou zbor pentru viață de organizat.

Total
21
Shares
Total
21
Share