Când TREBUIE să vindeți grâul, orzul și rapița – Sfaturi pentru fermieri - Focus Prima TV

Când TREBUIE să vindeți grâul, orzul și rapița – Sfaturi pentru fermieri

Pentru a profita la maxim de producțiile pe care le obțin, fermierii trebuie să își aleagă bine momentul în care să își vândă marfa, în funcție de evoluția prețurilor. Pentru a veni în sprijinul agricultorilor, Cezar Gheorghe, expertul Clubului Fermierilor Români în comerțul cu cereale, a prezentat la AGRO TV o analiză a pieței.

”Dacă vorbim de rapiță în momentul acesta, știm că nu poți să o stochezi foarte mult timp. Sfatul meu este, pentru cine poate să o stocheze, să o mai țină, pentru că după noiembrie va fi din nou un raliu asupra prețurilor. Cine nu, poate să o vândă, pentru că e un cash commodity care le generează venituri în fermă și vor acoperi foarte multe cheltuieli pe care le-au avut de-a lungul iernii și primăverii.

La orz, să știți că este un raliu acum, a ajuns undeva la 350 de euro, pentru simplul motiv că s-au pus vânzări din decembrie și marfa nu există încă, vom avea o întârziere de o săptămână la recoltare, iar vânzările sunt puse pentru a doua jumătate a lunii iunie.

La grâu, sfatul meu pentru fermieri este să vândă cât mai parcimonios, adică să vândă dacă au nevoie de lichiditate, dar pe termen lung grâul va avea căutare. Până nu se termină războiul, grâul rămâne sus”, a precizat specialistul.

Cu toate acestea, prețurile mari ale mărfurilor vin la pachet cu costuri pe măsură. Pe lângă costurile din ce în ce mai mari de transport, fermierii se vor confrunta anul acesta, din nou, cu prețuri uriașe la îngrășăminte.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share