Capacitate de vaccinare scăzută în România – Focus Prima TV

Capacitate de vaccinare scăzută în România

Etapa a doua a vaccinării începe după 15 ianuarie. Primele persoane imunizate vor fi cele din centrle medico-sociale dar și profesorii vor primii serul la finalul acestei luni.

Peste 35 de mii de persoane au fost vaccinate în ultimele două săptămâni. Prea puțin în comparație cu Israel sau Marea Britanie, însă România se află totuși pe un loc fruntaș în ceea ce privește capacitatea de vaccinare la nivelul Uniunii Europene. Germania este pe locul întâi cu peste 260 de mii de persoane vaccinate, fiind urmată de Italia cu peste 120 de mii, Spania cu peste 80 de mii, Polonia cu 50 de mii, iar România ocupă locul 5.

Deși în prezent avem în medie 10 mii de persoane vaccinate zilnic, autoritățile promit că numărul va crește la 20 de mii.

De ce nu mai mult? Pentru că România primește săptămânal 140 de mii-150 de mii de doze, ceea ce înseamnă că nu se pot face mai mult de 20 de mii de vaccinuri pe zi. Însă dacă facem un calcul simplu, la o capacitate de vaccinare de 20 de mii ar însemna că lunar se fac 600 de mii de vaccinuri, adică 3,6 milioane în jumătate de an. Practic cele 10 milioane de doze pe care România le-a contractat de la
Uniunea Europeană ar fi epuizate într-un an și 4 luni. Prea târziu, având în vedere că Guvernul vrea ca în 6 luni 70% din populație să fie imunizată.

Pentru a ajunge la 10 milioane de vaccinuri în 6 luni, ar trebui ca România să vaccineze 1,6 milioane de persoane pe lună.

Autoritățile spun însă că vor crește capacitatea de vaccinare la 100 de mii de persoane pe zi. Asta în condițiile în care va primi mai multe doze săptămânal, așa cum își doresc. Practic ar fi nevoie de 700 de mii de doze.

Problema care ar putea apărea ar fi la companie producătoare Pfizer, care a anunțat că a redus producția la jumătate din cauza timpului necesar pentru obținerea cantităților mari de materii prime. Pe de altă parte, Comisia Europeană a încheiat contracte cu 6 firme producătoare. Vaccinul celor de la Moderna a fost deja aprobat în Statele Unite, iar Marea Britanie a aprobat Astra-Zeneca. Uniunea Europeană încă așteaptă.

Total
0
Shares
Total
0
Share