Capitolul sub asediu – Focus Prima TV

Capitolul sub asediu

Supporters of President Donald Trump climb the west wall of the the U.S. Capitol on Wednesday, Jan. 6, 2021, in Washington. (AP Photo/Jose Luis Magana)

Scene fără precedent au avut loc în Capitala Statelor Unite în ceea ce presa internațională numește deja cea mai neagră zi din istoria democrației americane. Mii de simpatizanți ai președintelui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul, un simbol al lumii libere și sediul Legislativului american. Patru oameni și-au pierdut viața în timpul ciocnirilor cu forțele de ordine, iar momentul, descris de analiști drept o insurecție
populară, a stârnit ecouri pe întreg mapamondul.

Ceea ce ar fi trebuit să fie o simplă formalitate, validarea lui Joe Biden în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii s-a transformat într-un moment fără precedent în istoria celei mai consolidate democrații din lume. Zeci de mii de susținători ai lui Donald Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului. Polițiștii care asigurau paza impresionantului complex din capitala Americii au fost rapid depășiți de
situație, iar manifestanții au pătruns în interiorul complexului în care avea loc ședința de plen reunit a senatului și a camerei reprezentanților.

Şedinţa a fost întreruptă, iar membrii serviciilor secrete au escortat sutele de parlamentari în locaţii secrete. Congresmenilor li s-au distribuit măşti de gaze, iar vicepreşedintele american Mike
Pence, al doilea om în statul american, a fost evacuat de urgenţă. O femeie din rândul protestarilor a fost împuşcată mortal în piept de forţele de ordine. Până la sfârşitul serii alţi trei oameni urmau să aibă aceeaşi soartă.

La mai bine de o oră de la asaltul susţinătorilor lui Trump asupra Capitoliului America părea paralizată iar forţele de ordine depăşite complet de situaţie. Acesta a fost momentul în care preşedintele ales Joe Biden s-a adresat naţiunii.

Guvernatorul statului Washington a insituit stare de asediu în capitala americană şi a activat în regim de urgenţă garda civilă. Ciconirile între partizanii lui Donald Trump şi forţele de ordine au continuat. Protestarii au pătruns în birourile parlamentarilor. Unul dintre aceştia s-a fotografiat chiar la masa de lucru a preşedintei Congresului American, Nancy Pelosi. I-a lăsat chiar şi un mesaj scris pe tastarură.

Total
0
Shares
Total
0
Share