Capsula timpului descoperită din greșeală - Focus Prima TV

Capsula timpului descoperită din greșeală

O adevărată capsulă a timpului a fost descoperită în peretele clădirii primei școli evreiești din Transilvania, în orașul Arad. Documentul încastrat în perete, într-un cilindru de zinc și scris cu o caligrafie impecabilă, este o veritabilă istorie a acelor vremuri.

La vechea școală israelită de băieți din Arad au loc lucrări de restaurare. Muncitorii care lucrau la renovarea clădirii au dat din întâmplare peste un document valoros.

În cilindru se află un document cu istoria olografă a școlii evreiești din Arad. Acesta are o valoare deosebită pentru că descrie, începând cu anul 1823, eforturile făcute de evreii arădeni pentru construirea și întărirea școlii. E scris pe o hartie de 4 metri, de mână. Și a fost introdus într-o eprubetă de sticla, iar apoi într-un cilindru de zinc. S-a păstrat intact până în zilele noastre.

Documentul se află acum în proprietatea direcției județene de cultură și patrimoniu a județului Arad.

În timp, clădirea vechii școli evreiești a fost transformată în școală publică și a ajuns în proprietatea Universității Aurel Vlaicu din Arad. Lucările de restaurare au loc în cadrul unui proiect european în valoare de 7 milioane de euro și ar trebui să fie gata în cursul anului 2023.

Total
0
Shares
Total
0
Share