Cât de sigure şi eficiente sunt vaccinurile anti-COVID pe care le va distribui Uniunea Europeană

Cât de sigure şi eficiente sunt vaccinurile anti-COVID pe care le va distribui Uniunea Europeană

În contextul în care în spaţiul public tot mai multe companii farmaceutice susţin că au dezvoltat vaccinuri anti-COVID, apar semne de întrebare cu privire la siguranţa şi eficienţa acestora.

Până în prezent, Uniunea Europeană a semnat cinci contracte de precomandă pentru eventuale vaccinuri, cu companiile AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech şi CureVac.

În baza politicii unitare a Uniunii Europene, oficialii blocului european au anunţat că vor trimite dozele de vaccinuri în acelaşi timp în toate ţările europene.

În ziua în care a fost semnat contractul cu cei de la CureVac, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Comisia şi-a asigurat până în prezent cel puţin 1,2 miliarde de doze şi îşi îndeplineşte angajamentul de a asigura un acces echitabil la vaccinuri sigure, eficiente şi accesibile nu numai pentru cetăţenii UE, ci şi pentru cei mai săraci şi mai vulnerabili oameni din lume”.

Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a declarat: „Cu un număr tot mai mare de pacienţi cu COVID în întreaga UE, un vaccin sigur şi eficient este mai important decât oricând pentru a stopa pandemia. Cu acest al cincilea acord de cumpărare anticipată a vaccinurilor, extindem în continuare posibilităţile ca cetăţenii UE şi economiile noastre să poată reveni în siguranţă în curând la normalitate. Este încă o etapă importantă în strategia noastră de vaccinuri din UE şi dovadă a beneficiilor colaborării într-o veritabilă Uniune Europeană a Sănătăţii”.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt