Ce este potomania, boala care poate duce la deces pentru că bei prea multă apă – Focus Prima TV

Ce este potomania, boala care poate duce la deces pentru că bei prea multă apă

Duminică, 28 februarie, este Ziua Internațională a bolilor rare. Una dintre aceste patologii mai puțin întâlnite este potomania, o tulburare de comportament alimentar care face ca o persoană să bea cantități mari de lichide, inclusiv apă. Este boala ce ar putea fi la originea decesului unui bărbat care a murit la 22 februarie în Gironde, regiune din sud-vestul Franței. A fost deschisă o anchetă, iar autopsia urmează să determine exact cauzele decesului.

Setea excesivă (polidipsie) poate semnala uneori dereglări metabolice, precum diabetul zaharat sau diabetul inspid. Bolnavul are senzația că oricât ar bea, nu se satură și încă este prezentă senzația de sete. Poate apărea și în cazul unor infecții, hemoragii, pierderi de lichide din organism. Cauza aici este o nevoie fizologică.

În schimb, potomania este o tulburare psihogenă de comportament alimentar caracterizată prin nevoia permanentă de a ingera mari cantități de băuturi disponibile, adesea pur și simplu apă, nu neapărat alcool. Așadar, potomania se caracterizează printr-o nevoie maladivă de a bea, o nevoie care vine pe fond psihic.

Total
0
Shares
Total
0
Share