Ce ne aşteaptă pe viitor cu producţia şi preţurile la cereale

Ce ne aşteaptă pe viitor cu producţia şi preţurile la cereale

Preţurile mondiale la alimente au crescut în august după două luni consecutive de scădere, impulsionate de creşteri puternice pentru zahăr, uleiuri vegetale şi unele cereale, a anunţat joi agenţia alimentară a Organizaţiei Naţiunilor Unite, transminte Reuters.

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (Food and Agriculture Organization – FAO), cu sediul la Roma, a prognozat că recoltele de cereale la nivel mondial vor ajunge la aproape 2,788 miliarde de tone în 2021, în scădere faţă de estimarea sa anterioară de 2,817 miliarde de tone, dar totuşi în creştere faţă de nivelurile din 2020.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care urmăreşte preţurile internaţionale ale celor mai tranzacţionate produse alimentare la nivel mondial – cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În august, indicele FAO al preţurilor la alimente a avut în medie 127,4 puncte luna trecută, comparativ cu 123,5 în iulie. De remarcat că, de la un an la altul, preţurile au crescut cu 32,9% în luna august.

Indicele FAO al preţurilor la cereale a fost cu 3,4% mai mare în luna august faţă de luna precedentă, iar estimările în ceea ce priveşte producţia scăzută din unele ţări mari exportatoare au dus la creşterea preţurilor mondiale ale grâului cu 8,8% de la o lună la alta, în timp ce preţul orzului a urcat cu 9%.

În schimb, preţurile pe plan internaţional la porumb şi orez au scăzut luna trecută.

Indicele de zahăr al FAO a crescut cu 9,6% faţă de luna iulie, impulsionat de îngrijorările legate de deteriorarea îngheţului asupra culturilor din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume.

Preţurile uleiului vegetal au crescut cu 6,7%, preţurile uleiului de palmier atingând maximele istorice din cauza îngrijorărilor continue cu privire la nivelurile de producţie şi la reducerile de stocuri rezultate în Malaezia. De asemenea, au crescut şi cotaţiile pentru uleiul de rapiţă şi uleiul de floarea-soarelui.

Şi preţurile cărnii au crescut uşor în august, întrucât achiziţiile puternice din China au susţinut preţurile cărnii de oaie şi de vită, iar cererea solidă de import din Asia de Est şi Orientul Mijlociu a ridicat preţurile păsărilor, conform FAO.

Indicele preţurilor lactatelor a scăzut uşor în cursul lunii august.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt