Centru de sănătate, născut dintr-o tragedie

Centru de sănătate, născut dintr-o tragedie

Într-un sistem sanitar bolnav, cu lipsuri la tot pasul, doi medici din Timişoara au reuşit să ridice de la zero o clinică, în care nu doar că salvează vieţi, dar oferă şi alinare sufletească bolnavilor. Vorbim de Viorel si Marghit Şerban, pe care mii de copii şi tineri îi consideră îngeri păzitori. În clinica ridicată de cei doi medici la Buziaş, au fost trataţi din 1997 şi până acum, peste 40 de mii de pacienţi bolnavi de diabet sau hemofilie.

Povestea spitalului construit de Marghit si Viorel Şerban s-a nascut dintr-o tragedie. In 1991, copilul lor isi pierdea viata la doar 11 ani. Drama familiei avea sa salveze mii de copii si tineri. Cei doi au inteles atunci ca trebuie să dea rost vietii lor si au început să lupte pentru vietile altora. Asa s-a nascut proiectul centrului medical Cristian Serban, singurul centru de evaluare, terapie, educatie medicala si recuperare din Romania, unde sunt tratati deopotriva copii bolnavi de diabet dar si tineri cu hemofilie. Pe atunci, Viorel Serban era unul dintre putinii medici romani care studiau diabetul pediatric. A dezvoltat aceasta ramura practic inexistenta in Romania si a facut ca centrul de la Buzias să devină cunoscut.

Ceea ce incearca sa le transmita medicii parintilor cu micuti bolnavi e că există speranţă pentru o viata cat mai aproape de una normala.

La Buzias, pacientii învaţă să-şi trateze boala, cum sa isi facă injectia, sa isi dozeze insulina si sa isi masoare glicemia Bolnavul trebuie sa devina propriul lui medic. Asta incearca sa le explice medicii de la Buzias copiilor cu diabet şi părintilor lor.

Fiecare copil salvat de la moarte le-a dat celor doi medici puterea sa mearga mai departe. Asa s-a nascut si sectia de tratare a bolnavilor cu hemofilie. Marghit Serban este cea care a realizat primul transplant de maduva osoasa din Romania.

Medicii din Buzias nu doar că au grijă de pacienti, dar incearca sa ii invete cum sa se trateze şi singuri.

Si pentru ca pacientii sa aiba parte de tratamente performante, la Centrul din Buzias au fost amenajate doua
bazine unde se fac exercitii de hidro-kineto-terapie, dar exista si locuri de joaca şi de socializare.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt