Cetate din Oradea, o istorie vie - Focus Prima TV

Cetate din Oradea, o istorie vie

Cu o istorie de aprope 1000 de ani în spate, Cetatea din Oradea oferă o experiență medievală inedită pentru cei care îi trec pragul. Cucerită doar de trei ori, fortăreața păstrează și acum ruinele unor biserici vechi de aproape un mileniu. Încăperile și zidurile au fost construite în stilurile romanic, gotic și renascentist, aici fiind îngropate 6 capete încoronate.

Refăcută în secolul al 17-lea, Cetatea din Oradea este acum o fortăreață bastionară în stil italian, fiind una dintre cele mai frumoase monumente ale Renașterii târzii din Europa centrală. Prima atestare documentară a orașului de pe Crișul Repede datează din anul 1113 dar pe actualul amplasament al cetății cât și prin zonele dimprejur au fost descoperite urme de locuire mult mai vechi, datând din preistorie ori din epoca bronzului. Săpăturile efectuate în ultimul deceniu, o dată cu restaurarea cetății, au scos la iveală un număr impresionant de fragmente arhitectonice, care evidențiează cele trei etape de construcție și anume romanică, gotică și renascentistă. O parte din aceste elemente descoperite sunt expuse în cadrul unui lapidarium.

La etajul muzeului, turiștii pot să vadă un arheoparc. Aici au fost descoperite fragmente din fațada vestică a catedralei gotice, în care au fost îngropați mai mulți regi la începutul mileniului trecut.

La nici 20 de metri distanță au fost găsite ruinele sanctuarului bisericii Sfânta Fecioară Maria Mică, construită în secolul al 12-lea, înainte de marea năvălire mongolă din anul 1241, în timpul căreia a fost parțial distrusă.

Ulterior biserica a fost reconstruită devenind al doilea lăcaș de cult din fortificația orădeană alături de cea gotică. Patru secole mai târziu a fost demolată de către principele Ștefan Bathori, pietrele recuperate fiind folosite la construirea zidurilor exterioare ale cetății. În ultima sală, vizitatorilor li se prezintă o expoziție inedită care cuprinde o serie de piese provenind din perioada secolelor 11-19. Printre acestea se numără vase de ceramică, monezi din argint, pipe, precum și unelte folosite în construcții ori in cadrul actului liturgic.

Muzeul Orașului Oradea, aflat în Cetate, cuprinde pe lângă cele prezentate mai sus și alte 15 expoziții cu caracter
temporar sau permanent. Acesta poate fi vizitat de marți până duminică în intervalul orar 9-17.

Total
0
Shares
Total
0
Share