Ciobanii vând lâna, dar nu o cumpără nimeni. Era bun ajutorul de minimis?

Ciobanii vând lâna, dar nu o cumpără nimeni. Era bun ajutorul de minimis?

Nu cu mult timp în urmă a existat o schemă de ajutor de minimis dedicată susţinerii crescătorilor de ovine, mai precis pentru comercializarea lânii. De anul trecut, însă, iniţiativa aceasta a fost sistată de ministrul Adrian Oros, pe motiv că rezultatele aşteptate nu au apărut. Fermierii nu vor să se mai gândească la ce a fost, dar nemulţumirile încă există. Oamenii sunt furioşi şi preferă să ardă lâna decât să o vândă la un preş de nimic.

Părerile sunt împărţite vis-a-vis de vechiul program pentru lână, chiar şi între oieri. Unii ciobani susţin că programul îi ajuta, în timp ce alţii spuneau că o bună parte din cantitatea de lână ajungea pe mâna speculanţilor, iar ei nu se alegeau decât cu munca. Fermierii ne-au explicat că, pentru a intra în posesia subvenţiei era necesar ca documentele justificative (factura sau filele din carnetul de comercializare) să indice cantitatea de lână comercializată, direct sau prin intermediar. În aceste condiţii, mulţi ciobani ajungeau să dea lâna pe gratis, ba chiar să mai şi plătească ca să le-o ia cineva, doar pentru a intra în posesia documentelor justificative.

Văzând aceste fapte, conducerea de la Ministerul Agriculturii a luat decizia să oprească acest ajutor de minimis, susţinând că banii vor ajunge la ciobani sub alte forme. ”Vreau să îi liniştesc pe fermieri că banii care au fost prinşi în program, 14,5 milioane de lei, îi vom da tot pentru ei şi chiar vom încerca să suplimentăm acest buget şi să dăm la toţi, pentru că din acest program nu beneficiau toţi crescătorii de ovine. Încercăm pe schema cu ANT-ul, nu ştiu cât va fi, dar vom da un sprijin pentru toţi crescătorii care au animalele înscrise la APIA”, declara pentru AGRO TV fostul secretar de stat, George Scarlat, în urmă cu aproape un an. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt