Cioloş: O să ne opunem acestei alianţe toxice

Cioloş: O să ne opunem acestei alianţe toxice
Inquam Photos / Octav Ganea

PNL şi PSD au bătut palma şi au început negocierile pentru a forma împreună un nou executiv. Duşmani declaraţi în urmă cu doar o lună, reprezentanţii dreptei şi ai stângii îşi dau acum mâna şi împart ministere şi lucrează la un program comun de guvernare. Fostul partener al liberalilor, USR intră acum în opoziţie. Este o alianţă toxică, spune liderul acestora.

Nici două luni nu au trecut de când Florin Cîţu se bătea cu pumnii în piept că exclude total o alianţă cu PSD. Acum lucrurile s-au schimbat la 180 de grade. Principalii artizani ai demiterii guvernului Cîţu, social democraţii au reconsiderat rapid lipsurile liberalilor.

Aceste declaraţii sunt practic certificatul de naştere al USL 2. PSD şi PNL vor intra împreună la guvernare, iar din echipă vor face parte şi cei din UDMR. Dacă această alianţă este una agreată de toţi social-democraţii, o mare parte a liberalilor nu sunt de acord cu noua alianţă. De aceea, la şedinţa decisivă, 22 au votat împotrivă, printre ei Ludovic Orban, Monica Anisie sau Raluca Turcan. Drept urmare, fostul preşedinte liberal a fost informat chiar că va fi dat afară din partid. Rămas acum pe dinafară, USR trece în opoziţie.

Negocierile dintre cele trei partide care vor conduce România sunt în toi. Au vorbit despre cota unică, pe care PNL nu vrea să o modifice, dar şi despre creşterea numărului de ministere. La 20. PNL nu vrea ca PNRR să fie atins în vreun fel, iar PSD vrea creşterea pensiilor şi salariilor. Însă bătălia se va da pe funcţii. Cîţu vrea să fie premier, în timp ce PSD nici nu vrea să audă de această variantă. Iar dacă liberalii vor lua funcţia de premier, PSD vrea ministerul Finanţelor. Mult dorit şi de PNL. Învestirea noului cabinet ar urma să aibă loc până pe 19 noiembrie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt