Cîţu la inaugurarea Palatului de Justiţie din Ploieşti: 22 de ani şi 28 de minişti. Aşa ceva nu mai poate fi tolerat

Cîţu la inaugurarea Palatului de Justiţie din Ploieşti: 22 de ani şi 28 de minişti. Aşa ceva nu mai poate fi tolerat

Premierul Florin Cîţu a afirmat, miercuri, la inaugurarea Palatului de Justiţie din Ploieşti, că pentru finalizarea construcţiei a fost nevoie de peste 20 de ani şi 28 de miniştri, iar o situaţie de acest fel nu mai poate fi tolerată în România.

"În sfârşit acest Palat al Justiţiei este inaugurat. Am primit şi eu istoricul acestei clădiri. Vorbim de 22 de ani pentru o singură clădire, 22 de ani pentru această construcţie şi 28 de miniştri. Cred că, şi o să fiu foarte ferm aici, aşa ceva nu mai poate fi tolerat în România. (...) În tot acest timp, instanţe din Prahova au funcţionat în spaţii improprii, subdimensionate, chiar insalubre, în clădiri închiriate. Tot din lipsă de spaţiu, secţia de contencios administrativ de cadrul Tribunalului Prahova a funcţionat în clădirea unui mall din centrul Ploieştiului, iar arhiva cu dosare undeva la periferie. Este foarte bine că putem să reparăm aceste lucruri şi vom repara mult mai multe în perioada următoare. Resurse avem, e nevoie doar de voinţă şi, câteodată, şi de voinţă politică. Avem acum şi resurse şi voinţă politică", a spus premierul în discursul său.

Acesta a arătat că reformele în justiţie nu vizează doar cadrul legislativ, ci şi asigurarea unor spaţii propice pentru desfăşurarea activităţii.

"Eu sunt un om care am cerut, cer reforme în domenii esenţiale, iar justiţia este un domeniu esenţial, iar prin reforme nu înţeleg doar modificarea legislaţiei, adaptarea legislaţiei la cadrul european, judecarea cu celeritate a dosarelor, dar şi asigurarea unor spaţii propice pentru desfăşurarea activităţii", a mai spus şeful Guvernului.

În context, ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a subliniat nevoia "iminentă" de investiţii în sediile instanţelor şi parchetelor.

"Inaugurarea Palatului de Justiţie din Ploieşti este aşteptată de foarte mulţi ani, fiind cel mai important obiectiv de investiţii derulat de Ministerul Justiţiei după Palatul Justiţiei din Bucureşti. (...) Este greu de crezut că pentru finalizarea unui obiectiv important pentru justiţia din România a fost nevoie de 27 de ani de la momentul proiectării sale în anul 1994 până în momentul în care s-au deschis porţile pe data de 2 septembrie acest an. (...) Fără investiţii permanente şi consistente în sistemul judiciar nu se pot obţine rezultate, astfel încât justiţiabilii să aibă parte de un act de justiţie de calitate şi la termene rezonabile", a afirmat Bode.

El a reiterat faptul că Guvernul a alocat la rectificarea bugetară fonduri pentru continuarea lucrărilor la sedii ale instanţelor din ţară.

"Ieri, cu ocazia primei rectificări bugetare, Guvernul Florin Cîţu a alocat fondurile necesare pentru continuarea lucrărilor de construcţie la 20 de sedii ale instanţelor din România. Procesul de reformare a justiţiei din România trebuie să continue cu motoarele turate la maxim, iar pe lângă repararea cadrului normativ serios avariat în anii 2017-2019, investiţiile în oameni şi în îmbunătăţirea condiţiilor logistice adecvate unui act de justiţie de calitate trebuie să se realizeze în paralel. Statul de drept poate fi consolidat doar cu justiţie reformată într-un timp cât mai scurt", a mai spus ministrul interimar al Justiţiei.

Lucrările la clădirea Palatului de Justiţie din Ploieşti au început în decembrie 1996, iar termenul de finalizare a fost amânat de mai multe ori.

Suprafaţa totală desfăşurată a clădirii este de aproximativ 20.000 metri pătraţi, iar suprafaţa construită este de 3.750 metri pătraţi. 

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt