Comisia ar vrea pașaport Covid – Focus Prima TV

Comisia ar vrea pașaport Covid

Implementarea unui aşa zis paşaport de vaccinare pare o idee tot mai aprope de a deveni realitate! Preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, s-a pronunţat în favoarea introducerii acestui document. Există însă unele condiții pentru a fi recunoscut pe plan european. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării spune că legislația europeană acceptă un astfel de pașaport.

Președintele Comisiei Europene a declarat, la lansarea președinției portugheze a Uniunii Europene, că ar fi de acord cu un pașaport european, așa cum a propus Grecia, însă în anumite condiții.

Însă reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au anunțat că se opun deocamdată unui pașaport ca o condiție pentru a le permite oamenilor să călătorească între țări.Până acum, în favoarea unui pașaport covid sunt Grecia, Spania, Belgia, Islanda, Estonia și Danemarca. Și purtătorul de cuvânt adjunct al Comisiei Europene, românca Dana Spinanţ, s-a pronunţat într-o declaraţie citată de presa italiană cu privire la paşaportul de vaccinare.

Prin urmare, pentru a se ajunge la un astfel de document, ar trebui să se organizeze o dezbatere politică şi juridică la nivel european. Următoarea videoconferinţă a liderilor Uniunii va avea loc joi, 21 ianuarie, dar sursele europene citate de presa italiană nu cred că subiectul legat de paşaportul covid va fi abordat.
România s-a poziționat contra unui astfel de pașaport propus, oficial, pentru prima dată de Grecia, pe motiv că ar fi discriminatoriu.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztaloș, îl contrazice pe președintele Iohannis şi consideră că solicitarea autorităţilor de a avea un astfel de document nu reprezintă nu este discriminatoriu.

Statele care solicită astfel de paşapoarte sunt acoperite de un articol din legislaţia europeană.

Ideea unui pașaport de vaccinare anticovid a apărut încă de anul trecut, înainte de începerea vaccinărilor, și a fost lansată de Organizația Internațională a Transporturilor Aeriene. Ulterior, ideea a fost susținută și de politicieni sau de unele companii.

Total
0
Shares
Total
0
Share