Comisia Europeană anunţă noi norme pentru consolidarea încrederii în studiile ştiinţifice privind produsele alimentare

Comisia Europeană anunţă noi norme pentru consolidarea încrederii în studiile ştiinţifice privind produsele alimentare

Comisia Europeană a anunţat că din 27 martie 2021 a devenit aplicabil Regulamentul privind transparenţa şi durabilitatea modelului UE de evaluare a riscurilor în cadrul lanţului alimentar.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, propunerea de regulament a Comisiei a fost adoptată în 2019, în urma unei iniţiative cetăţeneşti europene.

Intrarea în vigoare a regulamentului nu marchează doar un important pas înainte în modernizarea politicii UE în domeniul siguranţei alimentare, ci este, de asemenea, un exemplu elocvent al impactului politic direct al unei iniţiative cetăţeneşti europene, informează Executivul comunitar.

Noile norme vor îmbunătăţi transparenţa evaluării riscurilor la nivelul UE în ceea ce priveşte produsele alimentare şi vor acoperi o gamă largă de produse de mare interes pentru cetăţeni. Regulamentul va consolida fiabilitatea, obiectivitatea şi independenţa studiilor prezentate Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi va conferi un rol mai important statelor membre în guvernanţa EFSA.

Încă de la începutul procesului UE de evaluare a riscurilor, toate studiile şi datele ştiinţifice prezentate vor fi făcute publice în mod proactiv. Va fi folosit un format uşor accesibil într-o secţiune dedicată a site-ului EFSA (cu excepţia cazului în care acest lucru nu este posibil din motive de confidenţialitate justificate în mod corespunzător). În plus, pentru a identifica dacă sunt disponibile alte date sau studii ştiinţifice relevante, EFSA va consulta publicul şi toţi ceilalţi parteneri implicaţi înainte de a-şi pregăti contribuţia ştiinţifică, informează Executivul comunitar.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt