Comoara îngropată adânc sub pământ care poate produce non-stop cea mai multă energie verde – Focus Prima TV

Comoara îngropată adânc sub pământ care poate produce non-stop cea mai multă energie verde

Există o comoară îngropată adânc sub colinele înverzite de la poalele Munților Apenini, unde grinzile de metal cu zăbrele ale turnului Venelle-2 marchează locația precum un X pe hartă. Un puț geotermal cu o adâncime de peste 3 kilometri duce într-un loc unde temperaturile și presiunea sunt atât de mari încât roca începe să se îndoaie. Aici, condițiile sunt perfecte pentru fluide supercritice geotermale, sursă inepuizabilă de energie regenerabilă.

Fluidele supercritice geotermale sunt ape bogate în minerale ce au caracteristicele atât ale unui lichid cât și ale unui gaz.

Sonda Venelle-2 din Italia

Nu este vorba de metale prețioase precum aurul, dar dacă Venelle-2 ar putea ajunge la o rezervă de fluide supercritice și să le folosească pentru a învârti o turbină la suprafață, ar fi una dintre cele mai dense forme de energie regenerabilă din lume, potrivit Wired.

Însă accesarea sursei de energie nu este ușoară. Forarea la mare adâncime poate provoca un cutremur dacă o bucată mare de rocă alunecă din loc. Acest risc este amplificat la puțul Venelle-2, care a vizat trecerea de orizontul K, o limită puțin cunoscută între roca dură aflată aproape de suprafața pământului și piatra mai flexibilă de dedesubt. Nimeni nu știe ce se întâmplă dacă instalația de forare sparge stratul care acoperă fluidele supercritice.

Total
0
Shares
Total
0
Share