Conflicte iminente în lume - Focus Prima TV

Conflicte iminente în lume

Dacă până acum spuneam despre zone din Europa că stau pe câte un butoi cu pulbere acum însă… se schimbă total optica privind conflictele iminente și extrem de grave.

Prin vizita șefei Camerei Reprezentanților a Statelor Unite în Taiwan apele se agită și la propriu dar mai ales la figurat în
estul Chinei! Beijingul a făcut o desfășurare de forțe fără precedent iar Statele Unite nu au rămas mai prejos! Patru nave de
război au fost poziționate în estul insulei. Printre acestea și un portavion. Celebrul…USS Ronald Reagan. Oficiali americani au spus că sunt niște manevre miliatre…de rutină! Chinezii însă nu au fost la fel de dilpomați deși, exercițiile desfășurate dinainte ca Nensi Pelosi să ajungă în Taiwan, au inclus survol al avioanelor lângă linia de demarcație. Sunt extrem de multe voci avizate care spun că…după plecarea lui Nensi Pelosi, car a mers în Taiwan fără….ar putea exista, în regiune… provocări militare din partea Beijingului.

Traversăm aproape tot globul și ajungem în Europa, la doar 500 km depărtare de granița României, în Kosovo! Un
conflict izbucnit în urmă cu două zile, în apropiere de Mitrovica de Nord, nu a putut fi stins de îndemnurile la calm
venite din partea oficilailor de la Belgrad și Priștina. Regiunea este în sine este un butoi cu pulbere de foarte mulți
ani. Trupe de menținerea păcii sunt încă staționate acolo iar România are 50 de militari în acea zonă!

De partea cealaltă a Europei, în Azerbaijan… guvernul de la Baku a trimis acum o zi forțe impresionante la granița cu
Armenia. Disputele pe regiunea Nargono Karabach nu au fost stinse nicioadată…doar estompate.

Și rămânem în zonă pentru că războiul din Ucraina decalnașat acum aproape 6 luni a atras atenția asurpa fragilității actualei ordinii mondiale. Sunt zeci de mii de morți, cei mai mlți din rândul armatei ruse și milioane de refugiați Ucraianeni, în primul rând prin europa! Atenția însă…Rusia este singura țară, numitor comun la toate aceste conflicte în desfășurare sau cu potențial de escaladare

Prin vizita șefei Camerei Reprezentanților a Statelor Unite în Taiwan apele se agită și la propriu dar mai ales la figurat în estul Chinei! Beijingul a făcut o desfășurare de forțe fără precedent iar Statele Unite nu au rămas mai prejos! Patru nave de război au fost poziționate în estul insulei. Printre acestea și un portavion. Celebrul…USS Ronald Reagan. Oficiali americani au spus că sunt niște manevre miliatre…de rutină! Chinezii însă nu au fost la fel de dilpomați deși, exercițiile desfășurate dinainte ca Nensi Pelosi să ajungă în Taiwan, au inclus survol al avioanelor lângă linia de demarcație. Sunt extrem de multe voci avizate care spun că…după plecarea lui Nensi Pelosi, car a mers în Taiwan fără….ar putea exista, în regiune… provocări militare din partea Beijingului.

Traversăm aproape tot globul și ajungem în Europa, la doar 500 km depărtare de granița României, în Kosovo! Un conflict izbucnit în urmă cu două zile, în apropiere de Mitrovica de Nord, nu a putut fi stins de îndemnurile la calm venite din partea oficilailor de la Belgrad și Priștina. Regiunea este în sine este un butoi cu pulbere de foarte mulți ani. Trupe de menținerea păcii sunt încă staționate acolo iar România are 50 de militari în acea zonă! De partea cealaltă a Europei, în Azerbaijan… guvernul de la Baku a trimis acum o zi forțe impresionante la granița cu Armenia. Disputele pe regiunea Nargono Karabach nu au fost stinse nicioadată… doar estompate. Și rămânem în zonă pentru că războiul din Ucraina decalnașat acum aproape 6 luni a atras atenția asurpa fragilității actualei ordinii mondiale. Sunt zeci de mii de morți, cei mai mlți din rândul armatei ruse și milioane de refugiați Ucraianeni, în primul rând prin europa! Atenția însă…Rusia este singura țară, numitor comun la toate aceste conflicte în desfășurare sau cu potențial de escaladare.

Atacurile rușilor au vizat din nou două orașe importante din Ucraina. La Mikolaiev a fost distrus un supermarket și au fost
avariate blocuri și magazine. Iar la Harkov invadatorii au bombardat o instalație industrială cu rachete lansate de la Belgorod. În ciuda tirurilor de artilerie care nu contenesc, ofensiva Kremlinului s-a împotmolit, susțin experții militari britanici.

De săptămâni întregi în care rușii nu au mai cucerit nicio localitate însemnată din Ucraina. De vină pentru această situație este contraofensiva susținută lansată pe frontul de sud de ucraineni. 53 de localități au fost eliberate doar în ultima săptămână.

Lansatoarele de rachete americane cu rază lungă de acțiune HIMARS sunt cele care fac diferența.

Între timp, sunt documentate tot mai multe crime de război comise în Ucraina.

Între timp, prima și singura navă cu cerealele ucrainene care a plecat de 2 zile din portul Odesa a ajuns la Instanbul. Este
verificată de inspectori ruși, ucraineni, turci dar și de reprezentanți ai ONU. Ambarcațiunea se indreaptă spre Liban unde este o nevoie acută de cereale.

Fluxul de cereale ucrainene către piețele externe ar putea fi sistat în orice moment. Tot mai multe voci de la Moscova militează pentru un embargo total asupra exporturilor Kievului.

Total
0
Shares
Total
0
Share