Consumatorii ascunși din casele românilor - Focus Prima TV

Consumatorii ascunși din casele românilor

Într-o perioadă în care facturile la energie sunt tot mai mari, românii descoperă surse de risipă pe care anul trecut nici nu le luau în seamă. Așa se face că 10 la sută din costul total al unei facturi provine de la electrocasnicele nefolosite, însă ținute în priză. Plitele electrice și aparatele de aer condiționat sunt printre cei mai mari consumatori ascunși de energie.

Mașina de spălat, televizorul, plita electrică sau aparatul de aer condiționat sunt doar câteva dintre electrocascnicele care ne fac viața mai ușoară, ne oferă un confort, dar adaugă lunar sume importante la factura de energie. Chiar și doar atunci când sunt ținute în priză, fără însă a fi folosite. În aceste condiții fiecare încearcă să economisească cum poate.

Consumul ascuns reprezintă 11% din totalul facturii. Fiecare aparat lăsat în priză fără să fie folosit consumă anual peste 130 de kwh. Aerul condiționat lăsat și el în priză adaugă facturii cel puțin 60 de kWh anual.

Mașina de spălat are un consum de 80 KWH. Consumul poate fi redus cu o treime dacă se folosește un program de spălare cu mai puține grade Celsius. De exemplu, curățarea hainelor la 30 de grade poate aduce economii și de 60 de lei pe an. Pe lista vampirilor de energie sunt și încărcătoarele de telefon sau laptop, calculatorul, cafetiera sau aparatele de coafat. Facturile ar putea să scadă de la lună la lună dacă adoptăm câteva obiceiuri de consum.

În tot acest timp speriați de valul de scumpiri, oamenii incearcă să găsească cea mai bună ofertă din piață. Compania de stat Hidroelectrica are cel mai mic preț la energie, de 0,25 de lei/ kwh, pentru consumatorii casnici. Așa că în ultimele zile numărul celor care-și doresc migrarea spre acest furnizor a explodat.

Compania Hidroelectrica a ajuns la peste 300 de mii clienți casnci, iar zilnic se primesc până la 5.000 de cereri noi.

Total
7
Shares
Total
7
Share