Cozonacul, cel mai iubit desert de Crăciun

Cozonacul, cel mai iubit desert de Crăciun

Cuptoarele gospodinelor sunt încă încinse, după toate bunătăţile pe care le-au pregătit în ultimele zile. Fiecare regiune are propria reţetă, veche de sute de ani. În inima Bucovinei, există reţete inedite de cozonac însiropat cu tărie iar în Vrancea, legenda spune că din cozonacul Babei Vrîncioaia a gustat chiar Ştefan cel Mare, întors după o luptă grea.

În Vrâncioaia, singura femeie care mai are reţeta Babei Vrîncioaia este Maria Ochean. A fost transmisă din generaţie în generaţie iar astfel, femeia continuă să ducă mai departe povestea reţetei pe care nimeni nu a văzut-o.

Imediat ce sosesc ajutoarele, 3 nepoate care abia aşteaptă să fure secretul cozonacului Babei Vrîncioaia, aflăm care sunt ingredientele folosite.

Secretul nu l-am aflat, însă ştim cum trebuie să arate cozonacul perfect! În inima Bucovinei devine din ce în ce mai cunoscut Cozonacul Beţivan. Acesta se prepară puţin diferit faţă de cozonacii tradiţionali, secretul lui fiind coniacul, care va fi însiropat imediat după coacere. Pentru a ajunge la forma finală, este nevoie de o aşteptare de trei zile.

Anca Istrate şi-a creat deja un nume în localitatea sa pentru cozonacii săi care lasă gura apă şi celor mai mofturoşi localnici.

Fiecare gospodină îşi păstrează în taină secretul pentrui cel mai iubit desert de sărbători. Anual, în ţara noastra sunt produşi peste 20 de milioane de cozonaci.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt