Cozonacul, cel mai iubit desert de Crăciun – Focus Prima TV

Cozonacul, cel mai iubit desert de Crăciun

Cuptoarele gospodinelor sunt încă încinse, după toate bunătățile pe care le-au pregătit în ultimele zile. Fiecare regiune are propria rețetă, veche de sute de ani. În inima Bucovinei, există rețete inedite de cozonac însiropat cu tărie iar în Vrancea, legenda spune că din cozonacul Babei Vrîncioaia a gustat chiar Ștefan cel Mare, întors după o luptă grea.

În Vrâncioaia, singura femeie care mai are rețeta Babei Vrîncioaia este Maria Ochean. A fost transmisă din generație în generație iar astfel, femeia continuă să ducă mai departe povestea rețetei pe care nimeni nu a văzut-o.

Imediat ce sosesc ajutoarele, 3 nepoate care abia așteaptă să fure secretul cozonacului Babei Vrîncioaia, aflăm care sunt ingredientele folosite.

Secretul nu l-am aflat, însă știm cum trebuie să arate cozonacul perfect! În inima Bucovinei devine din ce în ce mai cunoscut Cozonacul Bețivan. Acesta se prepară puțin diferit față de cozonacii tradiționali, secretul lui fiind coniacul, care va fi însiropat imediat după coacere. Pentru a ajunge la forma finală, este nevoie de o așteptare de trei zile.

Anca Istrate și-a creat deja un nume în localitatea sa pentru cozonacii săi care lasă gura apă și celor mai mofturoși localnici.

Fiecare gospodină își păstrează în taină secretul pentrui cel mai iubit desert de sărbători. Anual, în țara noastra sunt produși peste 20 de milioane de cozonaci.

Total
0
Shares
Total
0
Share