Crește numărul cazurilor de suicid la minori - Focus Prima TV

Crește numărul cazurilor de suicid la minori

Cazurile de suicid în rândul minorilor devin, pe zi ce trece, un fenomen îngrijorător în Romania. Mulți copii recurg la gesturi extreme sau se folosesc de ele pentru a atrage atenția părinților. Sau pentru că nu mai pot face față stresului cotidian. Psihologii spun că, în perioada pandemică, minorii au atins mult prea ușor un prag emoțional care i-a făcut să cedeze. Părinții sunt, spun specialiștii, singurul scut împotriva acestui fenomen.

Un astfel de caz a avut loc în comuna vasluiană Zapodeni, unde o copilă de doar 13 ani s-a spânzurat la ferma părinților săi. Descoperită la timp, fata a fost resuscitată chiar de părinți, ghidați prin telefon până la sosirea echipajului medical. A fost transportată la spital la Vaslui, apoi cu elicopterul SMURD la spitalul Sf. Maria din Iași.

Dacă la Vaslui, gestul extrem a fost dus până la capăt, la Galați, din fericire, nu s-a întâmplat așa. Dorind, probabil să-și sperie mama sau să-i atragă atenția, o fată de 12 ani i-a spus acesteia că se sinucide. Îngrozită, mama a sunat la 112, iar forţele de intervenţie s-au pus imediat în mişcare pentru a o găsi pe minoră.â

Poliţiştii aveau s-o găsească pe copila de 12 ani în altă zonă a oraşului, în niciun caz lângă Dunăre. Și enumerarea cazurilor de suicid sau de inducere în eroare prin amenințarea cu recurgerea la așa ceva ar putea continua, din păcate. Specialiștii atrag atenția că în perioada de pandemie capacitatea de autoreglare emoțională a scăzut
in cadrul climatului familial pentru că a fost multă presiune și a existat o suprapunere de roluri.

Pentru combaterea sinuciderilor în rândul minorilor, părinți sunt cea mai importantă resursă. Tot ce trebuie ei să facă este sa fie alături de copii din punct de vedere emoțional și social, mai spun psihoterapeuții.

Total
0
Shares
Total
0
Share