Cristian Mungiu radiografiază populismul care erodează Europa (AFP) - Focus Prima TV

Cristian Mungiu radiografiază populismul care erodează Europa (AFP)

Cineastul român Cristian Mungiu, aflat în competiţie la Festivalul de Film de la Cannes, speră că filmul său ”R.M.N.”, în care un sat din Transilvania este precum un laborator exploziv al populismului, va deschide ochii europenilor asupra acestui rău care îi roade, relatează AFP.

“Sper că oamenii vor înţelege că vorbesc despre ei”, a explicat pentru AFP regizorul român, aflat în cursă pentru al doilea Palme d’Or, la 15 ani după “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

Titlul său, “R.M.N.”, face referire la rezonanţă magnetică nucleară: Mungiu scanează dedesubturile populismului, un rău care a metastazat într-un sat încă tradiţional, la graniţele Europei.

“Sper ca (spectatorii) să nu se sustragă cu uşurinţă de la responsabilităţile lor, să nu creadă că acest lucru se petrece într-un ţinut îndepărtat, sălbatic. Mi-e teamă că nu este cazul”, a continuat regizorul care revine la Cannes după şase ani după ce a primit premiul pentru cea mai bună regie în cadrul festivalului, pentru pelicula”Bacalaureat”, pe tema corupţiei endemice.

Acţiunea se desfăşoară cu câteva zile înainte de Crăciun, într-un sat din Transilvania, un microcosmos în care de secole au convieţuit mai multe comunităţi, unde se vorbeşte română, maghiară sau germană, o mărturie a unei istorii lungi şi chinuite.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share